ВРП покарала суддю, який передав до АРМА майно екс-директора ЛБТЗ

Читать на русском
Вища рада правосуддя позбавила слідчого суддю Солом'янського суду столиці доплат через рішення в одній зі справ НАБУ.
Віктор Фомін

Слідчому судді Солом'янського районного суду міста Києва Віктору Фоміну оголосили догану і позбавили на місяць доплат за вислугу років.

Таке рішення ухвалила Вища рада правосуддя, розповів журналісту «Слова і Діла» сам суддя.

За його словами, вказане покарання ВРП ухвалила через рішення про передачу в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів арештованого майна колишнього директора Львівського бронетанкового заводу Романа Тимківа.

Згідно рішення дисциплінарної палати ВРП, чинним КПК України та іншими актами законодавства не встановлено права суду передавати в управління майно, на яке накладено арешт, без встановлення заборони розпоряджатися та/або користуватися такими активами. Таким чином, на думку палати, суддею Фоміним такі вимоги закону були грубо порушені, оскільки, як вбачається із матеріалів справи, при накладенні арешту на майно заборона розпоряджатися чи користуватися ним судом не застосовувалась. Також ВРП вказала, що арештоване майно екс-директора ЛБТЗ не було визнано речовим доказом, а значить його не можна передавати в управління АРМА, згідно норм КПК України.

В коментарі журналісту «Слова і Діла» юристка Центру протидії корупції Олена Щербан заявила, що ВРП хибно потрактувала закон.

«ВРП вирішила потрактувати закон у цьому випадку таким чином, що будь які активи, які заарештовуються навіть для подальшої конфіскації мають бути визнані речовим доказом, якщо передаються в управління (АРМА – ред.). Це хибна позиція, яка не відповідає суті поняття речових доказів та суті арешту такого майна. Фактично суддю (Фоміна – ред) покарали за те, що він намагався вжити вичерпних заходів для збереження арештованого майна», – вважає юристка.

Як відомо, детективи НАБУ затримали і повідомили Тимківу про підозру в розтраті понад 14 мільйонів гривень під час закупівлі двигунів для потреб Збройних сил України. Слідство встановило, що ЛБТЗ виграв конкурсні торги на поставку Центральному бронетанковому управлінню ЗСУ нових двигунів В-46-6. Згідно з документами, ЛБТЗ придбав у ТОВ «Булет Лайн» і поставив ЦБТУ ЗСУ 40 двигунів. Зібрані слідством докази свідчать про те, що насправді двигуни, які надійшли на завод, були не новими, а вживаними. До того ж ці самі двигуни в 2008–2009 роках уже були реалізовані на внутрішньому ринку як надлишкове майно Міністерства оборони України.

Нагадаємо, суд передав в управління АРМА майно бенефіціара ТОВ «Булет Лайн». Також суд призначив до розгляду по суті справу ЛБТЗ. Раніше обвинувачені у цій справі хотіли відвести заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: