«Вибори» в Криму: чи покарають РФ та чи допоможе Римський статут

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник
Сергій Грабськийвійськовий експерт

8 вересня російська влада провела в Криму і Севастополі «вибори» депутатів кримського парламенту і місцевих рад. Явка на російських виборах депутатів парламенту Криму на 18.00 склала 28,03%. Це на 17% нижче, ніж в 2014 році. У МЗС України назвали «юридично нікчемними» російські вибори в Криму й Севастополі та закликали міжнародне співтовариство дати «принципову оцінку» проведення цих виборів.

Конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця вважає, що покарати організаторів «виборів» в Криму теоретично можна тільки за допомогою санкцій.

Однак експерт висловив сумнів, що Захід вдасться практичних заходів у цьому напрямку.

На його погляд, низка країн ЄС намагається забути про проблему Криму.

«Юридично, звісно, Крим не визнають російським, але в реальності ми бачимо, як депутати країн ЄС їздять до Криму, співпрацюють з РФ», — зазначив експерт.

Він нагадав, що навіть після рішення Трибуналу ООН стосовно моряків ЄС не запровадив санкцій, а вибори, тим більше, не аргумент для європейців.

За його словами, міжнародні конвенції також не стануть інструментом покарання. Наприклад, Римський статут дає можливість притягувати до відповідальності військових злочинців, додав Перепелиця.

«Чи може міжнародне співтовариство визнати Путіна злочинцем? Ні. Ратифікуємо ми Римський статут чи ні — на ситуацію це не вплине, на ситуацію в Криму в тому числі», — вказав Перепелиця.

Глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський також підкреслив, що за допомогою міжнародних організацій і документів за організацію «виборів» РФ не покарати.

Він уточнив, що країни, які приєднуються до Гаазьких, Женевських конвенцій, Римського Статуту просто добровільно заявляють, що вони підтримують принципи цих документів.

«Організаторів покарати не вийде. Видати ордер на їх арешт? Від імені кого і з приводу чого? Ордер можна видавати тільки після рішення трибуналу. Формат Римського статуту не дозволяє вирішувати ці питання. Він більш гуманістичний», — констатував Грабський.

Фахівець нагадав, що Україна не ратифікувала Римський статут, хоча і порушує це питання. Він пояснив, що в разі ратифікації документа є ймовірність того, що наші військові також будуть нести відповідальність.

Експерт зауважив, що стаття 1 протоколу II Римського статуту вказує, що він застосовується до всіх збройних конфліктів, які відбуваються на території країн, що приєдналися до Женевської конвенції. При цьому не має значення, йдеться про Збройні сили держави чи про організовані збройні групи.

«Окремі індивідууми, які будуть чинити злочини, незалежно під яким прапором, незалежно від расової, етнічної, національної приналежності нестимуть покарання за злочини проти людяності, гуманізму», — зазначив Сергій Грабський.

Римський статут: які країни підписали і ратифікували документРимський статут — головний документ роботи Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Його підписали і ратифікували 122 країни.

При цьому експерти єдиної думки щодо закріплення в КУ статусу національної автономії Криму.

Конфліктолог-міжнародник Григорій Перепелиця зазначив, що незважаючи на те, що практично реалізувати автономію можна тільки після повернення півострова, це важливе символічне рішення, від якого Україна нічого не втрачає.

«Більше того, у Зеленського є шанс показати, що він не ворог для кримчан, що йому під силу відновити їх права, культуру. Це сильний політичний жест враховуючи, що кримчани його не підтримували на виборах», — констатував Перепелиця.

На думку Сергія Грабського, в практичному сенсі кримська автономія посилить юридичні позиції України в судах, на міжнародних майданчиках.

На його погляд, порушити питання про те, що РФ веде боротьбу зі знищення кримськотатарської ідентичності буде легше.

«До того ж, в такому разі включається і мусульманське питання. Туреччина дала притулок дуже багатьом кримчанам. Мусульманські країни можуть економічними і політичними кроками вплинути на агресора. Тому автономія — крок вперед в питанні Криму», — резюмував Грабський.

Нагадаємо, новий генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що ратифікація Римського статуту буде одним із пріоритетів.

«Слово і Діло» розібралося, хто вже ратифікував Римський статут, і що це означає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: