НАБУ та САП завершили розслідувати справу Крючкова

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку завершили слідство у справі за підозрою колишнього члена парламенту у заволодінні коштами.
Дмитро Крючковфото: «Слово і Діло», Олег Новіков

Детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього народного депутата, екс-голови правління ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова та екс-в.о. генерального директора ВАТ «Запоріжжяобленерго» Ігоря Корниленкова у заволодінні 346,22 млн грн обленерго.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НАБУ.

«Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП завершили розслідування заволодіння 346,22 млн грн ВАТ «Запоріжжяобленерго» (з 2017 року ПАТ). 23 серпня 2019 року підозрюваним та їх захисникам надано матеріали слідства для ознайомлення перед складанням обвинувального акту та скеруванням до суду», – йдеться у повідомленні.

За версією слідства, Крючков і Корниленков організували схему, за якою споживачі замість того аби сплачувати за електричну енергію фактичному постачальнику — ПАТ «Запоріжжяобленерго» (60% акцій належить державі), перераховували кошти посереднику ПрАТ «ХК «Енергомережа». А вже посередник мав розрахуватися з енергопостачальником. Проте, за наслідками такого посередництва споживачі сплатили для ПрАТ «ХК «Енергомережа» понад 196,82 млн грн, а те в свою чергу перерахувало для ПАТ «Запоріжжяобленерго» 1,7 млн грн – замість очікуваних 346,22 млн грн.

«В юридичному сенсі обленерго саме переуступало «Енергомережі» право вимоги стягнути борги з таких товариств як ДП «ЗТМК», ТОВ «ЗТМК», ПАТ «Дніпроспецсталь», які є одними з найбільших споживачів на території Запорізької області. Схема діяла впродовж 2014-2015 років та для її реалізації застосовувалися договори про відступлення права вимоги, які суперечили законодавству у сфері електроенергетики та змінювали порядок проведення розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України», – пояснили в НАБУ.

Як повідомили в прес-службі, впродовж близько 3 років очільник ПрАТ «ХК «Енергомережа» переховувався від слідства – його оголосили в розшук. І лише в квітні 2019 року цю особу екстрадовано з Німеччини в Україну. Другий підозрюваний – в.о. генерального директора ВАТ «Запоріжжяобленерго» — й надалі перебуває у розшуку та, за даними слідства, перебуває на території РФ.

Нагадаємо, 15 квітня НАБУ затримало екс-нардепа Крючкова після його екстрадиції. Пізніше суд взяв його під варту з альтернативою застави, який за нього внесли і він вийшов із СІЗО. Крім того, суд зняв браслет з екс-нардепа Крючкова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: