Суд обрав запобіжний захід екс-нардепу Крючкову

Читать на русском
Столичний райсуд частково задовольнив клопотання антикорупційних органів про арешт екс-керівника холдингової компанії.
Дмитро Крючковфото: Олег Новіков, «Слово і Діло»

Суд взяв під варту колишнього народного депутата, екс-голову правління холдингової компанії «Енергомережа» Дмитра Крючкова із заставою 7,01 млн грн, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у нанесенні збитків ВАТ «Запоріжжяобленерго».

Таке рішення оголосив слідчий суддя Солом‘янського районного суду міста Києва Максим Вишняк за результатами розгляду клопотання НАБУ погодженого САП, повідомляє журналіст «Слова і Діла».

Також суддя додав, що у разі внесення застави на підозрюваного покладуть наступні обов'язки: прибувати за першим викликом; не відлучатися з місця проживання без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками; здати на зберігання документи, які надають право для виїзду за кордон і носити електронний браслет.

Прокурор САП Віталій Кравець просив суд взяти Крючкова під варту із альтернативою застави в 346 млн грн. Вказане клопотання він обґрунтовував тим, що екс-нардеп 2 роки переховувався від слідства і перебував у розшуку, а значить існує ризик його повторного виїзду за межі України. Кравець додав, що Крючков має статус біженця у РФ, що дозволяє йому там проживати.

До того ж, підозрюваний має квартири в Братиславі (Словаччина) і Відні (Австрія), в яких має можливість проживати. Водночас прокурор обґрунтовував такий великий розмір застави тим, що майновий стан Крючкова дозволяє йому внести таку суму. Зокрема, у екс-нардепа не викликало складнощів сплатити 100 тисяч євро застави, яку визначив йому німецький суд. Також Крючков задекларував у 2018 році чистий дохід у 10 тисяч євро на місяць і продовжував займатися підприємницькою діяльністю, попри переховування за кордоном.

Своєю чергою сам Крючков всі підозри заперечував і назвав їх вигадкою прокурорів і детективів. Він підкреслив, що всі укладені угоди з Запоріжжяобленерго про відступлення права вимоги боргу з Запорізького титано-магнієвого комбінату та Дніпроспецсталі за поставлену електроенергію є законними. Більше того, як стверджував Крючков, ці угоди були погоджені з Фондом державного майна, а розмір нібито шкоди Запоріжжяобленерго не встановлений.

Адвокат екс-нардепа Олександр Лисак заперечував проти задоволення клопотання і вважав підозру необґрунтованою. Він також додав, що розмір застави, про яку просить слідство, є непомірною для Крючкова. Лисак повідомив, що згідно протоколу затримання у Крючкова знайшли 341 євро, паспорти і телефон. Адвокат додав, що екс-нардеп сам погодився на спрощену процедуру його екстрадиції з Німеччини до України, а тому ризику подальшого його переховування відсутні. Наприкінці адвокат просив суд відмовити повністю в задоволенні клопотання правоохоронців. Два інших захисники Крючкова підтримали його позицію.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро викликали на допит народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка, а також бізнесменів-братів Григорія й Ігоря Суркісів у кримінальному провадження щодо енергетичних схем на державних обленерго, до яких вони можуть бути причетні.

Як вказували журналісти «Схем», вони отримали записи розмов з голосами, схожими на Кононенка, братів Суркісів, колишнього народного депутата, голови правління ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова та інших осіб. Ці записи свідчать про ймовірну причетність осіб до виведення грошей з обленерго у Харкові, Черкасах і Запоріжжя до приватних кишень.

Нагадаємо, НАБУ і САП склали підозру екс-нардепу Крючкову за схеми на Запоріжжяобленерго.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: