«Роттердам плюс»: суд відпустив менеджера ДТЕК під заставу

Читать на русском
Столичний райсуд відмовив у задоволенні клопотання антикорупційних правоохоронних органів про взяття під варту менеджера ДТЕК.

Суд відпустив під 10 млн грн застави радника генерального директора фірми «ДТЕК Східенерго» Бориса Лісового, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратур підозрюють у причетності до нанесення 18,83 млрд грн збитків від формули «Роттердам плюс».

Таке рішення сьогодні, 14 серпня ухвалив слідчий суддя Солом'янького районного суду міста Києва Максим Вишняк, повідомив журналісту «Слова і Діла» прокурор САП Віталій Пономаренко.

Як відомо, 8 серпня НАБУ і САП заочно вручили підозру Лісовому, оскільки той перебував за межами України. Вчора, за інформацією з власних джерел «Слова і Діла», радник гендиректора «ДТЕК Східенерго» з'явився до НАБУ, де йому особисто повідомили про підозру. Також йому вручили клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту з альтернативою застави в 50 млн грн.

Сьогодні суд його розглянув, відмовивши у задоволенні клопотання. Так, суд обрав Лісовому запобіжний захід у вигляді застави в 10 млн грн з покладанням усіх обов'язків, крім носіння електронного браслету.

Нагадаємо, детективи встановили, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме – витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, своєю чергою, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.

Слідство зібрало докази того, що в результаті зазначених дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр завдано 18,87 млрд грн збитків, із яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «Роттердам плюс».

Раніше суд взяв під варту екс-члена НКРЕКП Володимира Євдокімова. Також суд відпустив під 1,9 млн грн застави чиновника Нацкомісії Тараса Ревенка. Пізніше, Євдокімов вийшов із СІЗО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: