«Роттердам плюс»: Холодницький прокоментував «вихід» на бенефіціарів схеми

Читать на русском
Головний антикорупційний прокурор прокоментував можливість слідства притягнути до відповідальності бенефіціарів схеми збитків.
Назар Холодницькийфото: «Слово і Діло»

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький просить від детективів Національного антикорупційного бюро «добратися» до кінцевих вигодонабувачів від впровадження формули «Роттердам плюс».

Про це він розповів під час прес-конференції, повідомляє «Слово і Діло».

«Щодо бенефіціарів (схеми – ред.). Я орієнтую детективів, я від них дуже прошу «добратися» до кінцевих, основних вигодонабувачів. Хто це буде і як це буде, залежить від тої доказової бази, яка буде надана під час слідства і власне після оголошення підозр. Тому почекайте ще трошки, щоб дати відповіді на це питання», – наголосив керівник САП.

За версією слідства, представники ДТЕК у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, щоб воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися. Йдеться про витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. В березні 2016 року НКРЕКП зазначену пропозицію ухвалила, передбачивши недійсні видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, своєю чергою, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які отримали фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу.

Внаслідок вищевказаних дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр. завдано 18,87 млрд грн збитків, з яких 14,3 млрд грн отримали приватні компанії – ініціатори запровадження «Роттердам плюс».

Раніше під час брифінгу Холодницький повідомив, що підозрюваних у цій справі, які перебувають за кордоном, викликали до правоохоронців. За його словами, якщо вони не з'являться на виклик, то їх оголосять у розшук.

Нагадаємо, НАБУ затримало екс-члена НКРЕКП Володимира Євдокімова. Наразі САП просить взяти його під варту. Пізніше в Бюро підтвердили цю інформацію й повідомили про ще 5 підозр, у тому числі екс-голові Нацкомісії Дмитру Вовку. Раніше журналіст «Слова і Діла» з'ясував прізвища всіх підозрюваних у справі збитків від формули «Роттердам плюс».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: