«Роттердам плюс»: САП просить взяти під варту екс-члена НКРЕКП

Читать на русском
Антикорупційні правоохоронні органи визначилися із запобіжним заходом для колишнього члена Нацкомісії у сферах енергетики та комунальних послуг.
Володимир Євдокімов

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситимуть взяти під варту колишнього члена Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а нині директора державного підприємства «Оператор ринку» Володимира Євдокимова, якого підозрюють у причетності до завдання 18,83 млрд грн збитків від формули «Роттердам плюс».

Про це журналісту «Слова і Діла» розповіли в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

За словами співрозмовника, альтернативою арешту була визначена заставу в розмірі 50 млн грн. Також правоохоронці проситимуть у разі внесення застави покласти на Євдокимова низку процесуальних обов'язків, зокрема, носити електронний браслет та здати закордонні паспорти.

За версією слідства, представники ДТЕК у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, щоб воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме – витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. В березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, своєю чергою, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які отримали фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності.

В результаті зазначених дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр. завдано 18,87 млрд грн збитків, з яких 14,3 млрд грн отримали приватні-компанії-ініціатори запровадження «Роттердам плюс».

Нагадаємо, НАБУ затримало Євдокимова. Пізніше в Бюро підтвердили цю інформацію й повідомили про ще 5 підозр, у тому числі екс-голові Нацкомісії Дмитру Вовку. Раніше журналіст «Слова і Діла» з'ясував прізвища всіх підозрюваних у справі збитків від формули «Роттердам плюс».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: