«Роттердам плюс»: підозрюваних, які не в Україні, викликали до НАБУ

Читать на русском
Антикорупційні правоохоронні органи викликали до себе підозрюваних у справі збитків від впровадженої формули Роттердам плюс, які не в Україні.
Дмитро Вовк

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викликали до себе колишнього голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитра Вовка, начальника відділу управління Нацкомісії Володимира Бутовського та двох топ-менеджерів ДТЕК Івана Гелюха і Бориса Лісового, яким заочно повідомили про підозру в справі про збитки від формули «Роттердам плюс».

Про це під час прес-конференції заявив керівник САП Назар Холодницький, повідомляє «Слово і Діло».

За його словами, їх викликали на допит на 13-14 серпня, і в разі неявки правоохоронці вжито заходів із оголошення підозрюваних у розшук.

Також Холодницький підкреслив, що ведеться розслідування щодо кінцевих вигодонабувачів від цієї формули «Роттердам плюс».

За версією слідства, представники ДТЕК у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, щоб воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися. Йдеться про витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі. В березні 2016 року НКРЕКП зазначену пропозицію ухвалила, передбачивши недійсні видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації. Це, своєю чергою, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об'єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які отримали фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу.

Внаслідок вищевказаних дій споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 рр. завдано 18,87 млрд грн збитків, з яких 14,3 млрд грн отримали приватні компанії – ініціатори запровадження «Роттердам плюс».

Нагадаємо, НАБУ затримало екс-члена НКРЕКП Володимира Євдокімова. Наразі САП просить взяти його під варту. Пізніше в Бюро підтвердили цю інформацію й повідомили про ще 5 підозр, у тому числі екс-голові Нацкомісії Дмитру Вовку. Раніше журналіст «Слова і Діла» з'ясував прізвища всіх підозрюваних у справі збитків від формули «Роттердам плюс».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: