Люстрація, скорочення апарату чиновників: що обіцяли партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють українцям з приводу очищення влади та оптимізації чиновницького апарату.

Незважаючи на нещодавні ініціативи президента щодо розширення закону про люстрацію, який наразі розглядає Конституційний суд, його політична сила «Слуга народу» в своїй програмі нічого подібного не фіксує. Натомість СН обіцяє провести аудит державних функцій, після чого провести скорочення державних органів. Також партія має намір здійснити радикальне очищення та перезавантаження прокуратури.

«Опозиційна платформа – За життя» обіцяє скасувати «антиконституційні, дискримінаційні» закони про люстрацію. Також політсила збирається звільнити всіх «політичних в’язнів попереднього режиму».

Однією з головних передвиборчих тез «Голосу» є обіцянка скоротити чисельність депутатського корпусу, яка також прописана й у програмі партії.

Щодо державного апарату, то політсила збирається зробити його «компактним та ефективним», скоротити частину його функцій і провести реорганізацію його бізнес-процесів.

Окрім цього, «Голос» обіцяє звільнити корумпованих ставлеників олігархічних кланів та призначати на державну службу людей за допомогою прозорих і професійних конкурсів.

Скоротити кількість органів центральної влади обіцяє й «Європейська солідарність». При цьому політсила має намір запровадити моніторинг діяльності чиновників. «Цей процес відбуватиметься шляхом зовнішнього аудиту органів влади та існування процедури перевірки на доброчесність усіх чиновників», – ідеться в програмі.

Також у передвиборчій програмі ЄС виділені основні принципи державного управління, які мають бути досягнуті: ефективність та дію на результат, відкритість та прозорість влади, обов’язкову підзвітність влади перед виборцями, а також ощадливість, оптимізацію штату та ресурсів, необхідних для виконання функцій державних інституцій.

«Батьківщина» не має у своїй програмі обіцянок щодо люстрації та реорганізації держапарату.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обіцяють партії на виборах-2019 з приводу пенсії та пільг, а також щодо податків, медицини та інших тем.

Всі обіцянки з програм партій, що беруть участь у дострокових виборах, можна подивитися в інтерактивному розділі «Слова і Діла». Також у розділі можна спробувати проголосувати за відкритими списками й дізнатись, які мажоритарники балотуються на вашій дільниці, включаючи тих, хто вже був нардепом і не впорався з обіцянками.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: