Парад і телеміст із Росією: піар-теми тижня лідерів партій

Читать на русском
Юлія Тимошенко викладає фото з новою стравою української політики, а Дмитро Разумков пояснив, чому розмовляє російською.
Слово і Діло

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. «Слово і Діло» уважно стежить за тим, що говорять кандидати в народні депутати. Щотижня до виборів ми будемо писати про те, на чому піаряться лідери першої десятки рейтингу. А саме: Дмитро Разумков («Слуга народу»), Юрій Бойко («Опозиційна платформа – За життя»), Святослав Вакарчук («Голос»), Петро Порошенко («Європейська солідарність»), Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Ігор Смешко («Сила і честь»), Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Олег Тягнибок («Свобода»), Олег Ляшко (Радикальна партія) та Володимир Гройсман («Українська стратегія»).

За минулий тиждень у чинних політиків і кандидатів у народні депутати було більш ніж достатньо інформаційних приводів для піару. 12 липня український телеканал NewsOne збирався провести телеміст «Треба поговорити» з російським каналом «Росія 1», щоб «з кожного боку був зроблений крок для припинення війни». Після акцій протесту, реакції президента Володимира Зеленського та Генеральної прокуратури телеміст скасували, але засудити його проведення встигли всі кому не лінь.

У мережі обговорюють рішення Зеленського щодо військового параду на День НезалежностіВійськовий парад на День Незалежності цьогоріч не проводитимуть. Президент Володимир Зеленський анонсував новий формат свята.

Юлія Тимошенко заявила, що телеміст між російським і українським телеканалами під час війни неприпустимий. «Я переконана, що «говорити треба» тоді, коли не будуть гинути люди, коли будуть виведені війська, коли буде відновлений кордон під контролем України. А в наявних умовах телеміст – це інформаційна атака, складова гібридної війни проти України», – заявила лідерка «Батьківщини». При цьому Тимошенко не забула згадати й Зеленського, відзначивши, що його надскладне завдання зараз – «знешкодити інформаційну зброю, яку запустив на територію України й дбайливо виростив попередній президент».

Схожу думку висловив і Анатолій Гриценко: «Телеміст із російським пропагандистським каналом, який щодня принижує український народ і українську державу, порочить нашу історію, мову та культуру, який виправдовує російську агресію, анексію Криму та окупацію Донбасу, ми вважаємо неприпустимим».

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що реванш уже не просто «дряпається в двері, а вже заходить до квартир українців через канали кума Путіна». Гройсман звернувся до керівників каналу й журналістів із проханням відмовитися від проекту. В своєму стилі відреагував лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав президента зробити те, що не зробив Петро Порошенко, – зібрати Раду національної безпеки і оборони й очистити інформаційний простір від впливу Кремля.

«Це не телеміст, а телеміна. Це загроза національній безпеці», – заявив лідер «Голосу» Святослав Вакарчук. Колишній президент Петро Порошенко закликав Росію звільнити українські території й заручників, вивести війська та припинити вбивати українців, а потім уже провести телеміст: «ми – із Сімферополя або Бахчисарая, вони – з Гааги, де їх судитимуть».

Другою важливою новиною за цей тиждень було рішення президента Зеленського не проводити військовий парад на День Незалежності України. Замість параду 300 млн грн, які були виділені на його організацію, скерувати на премії українським військовим.

Більше за всіх на цій темі пропіарився Володимир Гройсман. На його думку, парад потрібен, і держава має можливість вирішити відразу два питання – і провести парад, і скерувати 300 млн на додаткове фінансування армії. На засіданні Кабінету міністрів він доручив Міністерству фінансів і Міністерству оборони прорахувати витрати на парад не за рахунок підвищення соціальних стандартів, а за рахунок інших джерел. Але пропозицію Зеленського про премії військовим Гройсман також підтримав.

Окуповані території: що обіцяють політичні партії на виборах-2019Яким чином обіцяють повертати окупований Крим та частину Донбасу політичні партії, які можуть пройти до нового парламенту.

Порошенко, з одного боку, не критикував Зеленського, сказавши, що рішення про парад залежить від пріоритетів президента, а з іншого – сказав, що позбавляти людей можливості віддати данину поваги своїй армії було не дуже далекоглядно. Головний «радикал» Олег Ляшко заявив, що зареєструє на сайті президента петицію з вимогою до Зеленського провести парад.

А ось Ігор Смешко, навпаки, вважає рішення глави держави абсолютно справедливим, адже парад – це дуже витратна частина бюджету. «Ви знаєте, що це гроші. Що це відволікає особовий склад. Думаю, під час війни це правильне рішення верховного головнокомандувача, щоб направити ці кошти в армію для забезпечення військовослужбовців, які воюють із ворогом», – сказав він. Лідер партії «Сила і честь» зазначив, що військову техніку потрібно не демонструвати, а відправляти на фронт.

Юрій Бойко вже не вперше поїхав до Москви разом із Віктором Медведчуком на «газові переговори». Цього разу він повідомив, що практично поставлена крапка в підготовці прямих контрактів на поставку російського газу: «Завдяки цьому він буде на 25% дешевшим, ніж зараз, отримуваний за так званим реверсом. Це суттєве полегшення і для економіки, і для людей. Це зниження комунальних тарифів і загалом зниження цін у країні. І протягом серпня цей контракт буде укладений». При цьому Бойко не уточнив, хто взагалі укладатиме цей контракт, адже ані він, ані Медведчук не мають таких повноважень.

Голова найбільш рейтинговою партії «Слуга народу» Дмитро Разумков розповів, чому не розмовляє на публіці українською мовою. За його словами, він використовуватиме російську, поки триває окупація Донбасу та Криму, «щоб ніхто не захотів приходити й мене тут «захищати».

Начебто передвиборчий піар на шаурмі та хот-догах на заправках залишився в минулому разом із президентськими виборами, але не в Юлії Тимошенко. На своїй сторінці в Facebook депутат оприлюднила фото з «новою стравою української політики – шаурдогом» (сосиска в лаваші) з підписом: «Мікс традицій і новацій. Іноді несподівані поєднання дають найкращий результат».

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви всіх лідерів перших десяти партій (за даними соціологів). Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте, на чому піарилися лідери партій минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: