Гройсман прогнозує дату наступних позачергових виборів до ВР

Читать на русском
Гройсман заявив, що наступні позачергові вибори до Верховної ради можна провести одночасно з місцевими виборами в 2020 році, після реформування парламенту.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що наступні позачергові вибори до Верховної ради можна провести одночасно з місцевими виборами в 2020 році, після реформування парламенту.

Як пише «Слово і Діло», про це він розповів в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Новий Виборчий кодекс: які зміни чекають системуНовий Виборчий кодекс запрацює з 1 грудня 2023 року. Він, зокрема, передбачає скасування мажоритарки.

«Якщо ми зараз сформуємо Верховну Раду з 423 депутатів за старою системою, це означає, що ми п'ять років маємо жити в такій ситуації? Це неправильно. Тому, щойно ми його (парламент) сформуємо, треба провести реформу, зняти недоторканність, треба, щоб президент підписав відкриті списки, зменшити кількість депутатів, закріпити децентралізацію в Конституції, і через якийсь час йти на вибори», - додав він.

За його словами, такі позачергові вибори необхідно проводити не влітку, а «навесні 2020 року або восени 2020 року, об'єднавши це з місцевими виборами, щоб було дешевше».

Гройсман зазначив, що 250 депутатів парламенту - це оптимальна кількість для того, щоб було і представництво всієї України, й ефективність ухвалення необхідних рішень, а впровадження відкритих списків підвищить якість обрання до парламенту.

Крім того, Гройсман заявив, що не підтримує ідею впровадження системи двопалатного парламенту, оскільки це може уповільнити ухвалення рішень.

Нагадаємо, відповідно до ухваленого парламентом Виборчого кодексу з відкритими списками, документ набуває чинності з 1 грудня 2023 року.

У цю неділю, 21 липня, відбудуться дострокові парламентські вибори.

Для того, щоб швидко зорієнтуватися в обіцянках партій, переглянути списки, зрозуміти, хто з кандидатів-мажоритарників не впорався з обіцянками раніше, «Слово і Діло» зібрало всі дані в одному інтерактивному розділі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: