Вироку полоненим морякам чекаємо восени – адвокат

Читать на русском
Справу українських полонених моряків можуть направити до суду в серпні, а вирок їм можна очікувати уже восени. Вже після цього їх ймовірно звільнять.
Ілюстративне фото.

Справу українських полонених моряків можуть скерувати до суду в серпні, а вироку їм можна очікувати уже восени. Вже після цього їх, імовірно, звільнять.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив адвокат Ілля Новіков, який захищає командира катера «Бердянськ» Романа Мокряка, повідомляє «Громадське».

«Серпень – справа в суді, вересень – початок процесу, жовтень, листопад – вирок. Це, звісно, моя прикидка, все може затягнутися, але поки оцінюю терміни так», – сказав він.

Адвокат зазначив, що не розраховує на обмін моряків на головреда РИА «Новости Украина» Кирила Вишинського, якого звинувачують в Україні у держзраді, але наголосив, що побічно ці процеси можуть впливати одне на одного, оскільки йдуть паралельно в часі.

На думку Новікова, основний сценарій звільнення моряків — після вироку.

«Росія розуміє, що це проблема і її треба вирішувати якнайшвидше. Після Трибуналу вони різко пришвидшили слідство і закінчили його менш ніж за 2 місяці. Так чи інакше моряків скоро віддадуть, але можливо не так швидко, як ми хочемо», — сказав адвокат.

Трибунал ООН підтримав Україну. Чи відпустить РФ моряків на волю?25 травня Міжнародний трибунал із морського права зобов'язав Росію звільнити українських моряків і повернути захоплені судна.

Нагадаємо, після першої телефонної розмови президента України Володимира Зеленського з російським президентом Володимиром Путіним активізувалися розмови навколо можливого обміну українських військовополонених моряків.

Відбулося кілька зустрічей омбудсменів України та РФ, в рамках яких сторони обмінялися списками утримуваних осіб.

Російські військові обстріляли і захопили українські катери «Бердянськ» та «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя, в листопаді 2018 року.

Полоненим українцям пред'явили звинувачення за ч.3 ст.322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до 6 років позбавлення волі.

Міжнародний трибунал з морського права (ITLOS) наказав негайно і безумовно звільнити три українські військово-морські судна та 24 членів їхніх екіпажів, але РФ відмовилась це зробити.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: