Обмін Вишинського на моряків: чому це може стати помилкою

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Щодо моряків є рішення всіх можливих міжнародних інстанцій, які РФ так чи інакше доведеться виконувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

«Щоб б у Кремлі не розповідали своїм виборцям, вони не можуть собі дозволити не виконати рішення Міжнародного суду щодо моряків. Звичайно, вони намагатимуться виконати це рішення так, щоб зберегти обличчя перед своїм електоратом. Тобто вони робитимуть вигляд, що звільняють українських моряків не через рішення суду», – зазначив Дикий.

Злісне невиконання рішення Міжнародного суду може призвести до додаткових санкцій щодо Росії. Це можуть бути санкції саме в морській галузі. Наприклад, можуть не допустити морські судна РФ до світових портів, уточнив він.

«Росія не може собі дозволити таку розкіш, тому їй доведеться виконати постанову міжнародного суду», – підкреслив експерт.

За його словами, сценарій обміну Вишинського на моряків обговорюється, однак у цій ситуації віддати їм Вишинського не дуже розумно.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Питання навіть не в тому, що Вишинський злочинець, а моряки – ні. Річ у тім, що Вишинський – єдиний наш політв’язень на сьогодні, який для Кремля дійсно становить якусь цінність. Це єдина людина, за яку Путін готовий когось віддати. В цій ситуації віддати його в обмін на моряків, яких РФ усе одно звільнить, буде помилкою», – пояснив Дикий.

Наразі ставиться завдання швидко звільнити моряків перед парламентськими виборами, в обмін на це влада поведеться на будь-яку пропозицію Росії, при цьому реально не оцінюючи її вигідність чи невигідність у більш тривалій перспективі, додав він.

«На Вишинського реально можна було б виміняти когось із в’язнів Кремля, щодо кого немає рішення Трибуналу, Міжнародного суду й кого РФ може тримати нескінченно довго. Мабуть, не варто говорити про Сенцова. Його, скоріш за все, не відпустять. Однак когось із цієї когорти політичних в’язнів, які засуджені в РФ нібито за шпигунство», тероризм тощо, виміняти можна», – акцентував фахівець.

На його думку, Україні доречніше такий обмінний фонд притримати, тим паче Росії все рівно доведеться звільнити моряків.

«Місяцем пізніше, чи місяцем раніше, але РФ змушена звільнити моряків. Якби це не вкладалося в контекст наших виборів, то можна було б і потерпіти», – резюмував Євген Дикий.

Додамо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Нагадаємо, Міжнародний трибунал із морського права зобов'язав Росію звільнити українських моряків і повернути захоплені судна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: