У МЗС відреагували на продовження арешту українським морякам

Читать на русском
Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест проти рішення Московського суду про продовження незаконного утримання під вартою 24 українських моряків.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест проти рішення Московського суду про продовження незаконного утримання під вартою 24 українських моряків, які були захоплені Російською Федерацією в Чорному морі 25 листопада минулого року.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу МЗС.

Обмін Вишинського на моряків: чому це може стати помилкоюУ МЗС РФ підтвердили, що обговорюють з Україною питання про можливий обмін захоплених у полон 24 українських моряків. Про звільнення українців поговорили з експертами.

Як повідомляє відомство, утримання під вартою моряків є грубим порушенням суверенного імунітету.

«Утриання Росією під вартою 24 українських військовослужбовців і трьох військово-морських суден є грубим і триваючим порушенням суверенного імунітету, яким користуються як судна, так і військовослужбовці відповідно до Конвенції ООН з морського права і звичайного міжнародного права», - йдеться в повідомленні.

Також в Міністерстві відзначили, що Міжнародний трибунал із морського права постановив негайно і безумовно звільнити українських моряків і військово-морські судна.

«25 травня 2019 року Міжнародний трибунал із морського права (ITLOS) наказав негайно і безумовно звільнити три українські військово-морські судна і 24 членів їхніх екіпажів. Невиконання обов'язки Росією щодо негайного звільнення судів і військовослужбовців становить порушення цього наказу та Конвенції ООН з морського права», - йдеться в повідомленні.

А також відзначили, що сьогоднішнє рішення Московського суду є черговим порушення РФ міжнародного права і ще більше загострює суперечку між Росією і Україною. Крім того, МЗС висловлює подяку своїм міжнародним партнерам за їхню солідарність з Україною в її боротьбі за звільнення українських військовослужбовців і військово-морських суден.

Раніше в МЗС Росії підтвердили переговори з Україною щодо обміну моряків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: