Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Максим Бурбак

Читать на русском
Максим Бурбак йде на дострокові вибори по мажоритарному округу в Чернівецькій області як самовисуванець.
Слово і Діло

Позачергові парламентські вибори відбудуться 21 липня, політичні партії оголосили, хто піде в їх складі, а Центральна виборча комісія завершила реєструвати кандидатів. Незважаючи на тренд на нові обличчя, в списках партій і серед мажоритарників ми побачили досить багато досвідчених політиків, які ще не встигли виконати свої попередні обіцянки, а вже роздають нові. «Слово і Діло» нагадає про провалені зобов'язання кандидатів, які зараз працюють у Верховній раді й мають шанси пройти до наступного скликання. Сьогодні в центрі уваги Максим Бурбак.

У 2014 році Бурбак пройшов до Верховної ради за одномандатним виборчим округом №204 (Чернівецька область) від партії «Народний фронт». На цих дострокових виборах Бурбак знову балотується від того ж округу, але вже як самовисуванець.

За час роботи в парламенті восьмого скликання народний депутат дав 92 обіцянки: виконав – 51 (55%), провалив – 18 (20%), статус ще 23 «Слово і Діло» зараз визначає. Ми традиційно зосередимося на невиконаних обіцянках кандидата.

Оскільки Бурбак був головою фракції «Народного фронту» в парламенті, більшість його невиконаних обіцянок пов'язані саме з діями фракції. Наприкінці 2015 року Бурбак заявляв, що фракція не підтримає жодної кандидатури на посаду прем'єр-міністра, крім Арсенія Яценюка. У лютому 2016 року Верховна рада намагалася прийняти резолюцію недовіри уряду Яценюка, але голосів не вистачило. Фракція НФ не брала участі в голосуванні. Однак уже за місяць Бурбак заявив, що «Народний фронт» хоч і підтримує чинний Кабмін, готовий розглядати пропозиції на посаду прем'єра. Призначення Володимира Гройсмана вони також підтримали.

Також у 2016-му Бурбак не виконав обіцянку про те, що його фракція одноголосно підтримає відставку генерального прокурора Віктора Шокіна. За відповідну постанову голосували 72 члени фракції з 81, один депутат не голосував, 8 – узагалі були відсутні.

Минулого року народний депутат заявив, що НФ підтримає скасування електронних декларацій для громадських організацій: «Позиція «Народного фронту» однозначна: Верховна рада має найближчим часом вирішити питання скасування е-декларацій для громадських організацій. Минулого четверга наша фракція дала один із найвищих показників підтримки законопроектів, які передбачали скасування електронних декларацій для активістів. Наша позиція залишається незмінною».

На початку квітня Рада не змогла включити до порядку денного й почати розгляд відповідних законопроектів. До порядку денного пропонували включити законопроекти «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» про звільнення від відповідальності окремих категорій осіб» і «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» про звільнення окремих категорій осіб від виконання вимог фінансового контролю». Також пропонували розглянути законопроект Сергія Лещенка, яким пропонувалося відкласти подачу е-декларацій на рік, і законопроект Артура Герасимова, який пропонував відтермінування на три місяці.

За жодну з цих ініціатив «Народний фронт» не зміг дати достатню для ухвалення кількість голосів. Законопроекти підтримали лише 65 із 81 депутатів. Ще дві ініціативи підтримали 50 і 55 членів фракції. Тож Бурбак обіцянку не виконав.

Підвела фракція Бурбака й у питанні продовження мораторію на продаж землі. У 2016 році він заявив, що НФ підтримає продовження заборони, й фракція дійсно майже всім складом проголосувала за відповідний законопроект. Але в 2017 році мораторій підтримали лише 33 члени фракції з 81. Хоча сам Бурбак голосував «за», обіцянка не виконана.

Провалив Бурбак обіцянку про те, що фракція «Народного фронту» не братиме участь у голосуваннях, якщо не буде ухвалений законопроект про спецконфіскацію – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення дієвих механізмів, спрямованих на виявлення майна, придбаного злочинним або іншим неправомірним шляхом, запобігання його використанню всупереч інтересам суспільства і держави» (№4811).

«Був і законопроект №4057, який також багато критикували, були робочі наради, круглі столи та наші опоненти, якщо в них були пропозиції, могли зареєструвати альтернативний законопроект. Замість цього нічого немає, є законопроект, який ми будемо відстоювати (№4811 – ред.). І «Народний фронт» відповідально заявляє, якщо його не проголосують, ми не голосуватиме за жоден інший законопроект», – запевняв депутат. Але того ж дня на законопроект не вистачило голосів, НФ майже всім складом підтримав включення його до порядку денного. Наступного дня рішення також не ухвалили, але незважаючи на це, фракція за інші законопроекти голосувала.

Нардеп не виконав ще одну аналогічну обіцянку – фракція не голосуватиме ні за що (крім питань оборони), якщо не буде ухвалений законопроект про спецконфіскацію №4890. Результат той самий: рішення не ухвалили, але «Народний фронт» голосує.

Минулого року «Народний фронт», згідно з обіцянкою Бурбака, мав звернутися до президента з вимогою відкликати Віктора Медведчука з Мінської групи. Але жодних депутатських запитів до Адміністрації президента парламентар і його фракція не надсилали.

Сам особисто Бурбак провалив програмну обіцянку відстоювати розвиток фермерства, малого та середнього бізнесу в аграрному секторі. Депутат не голосував у Верховній раді за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств», а також «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств».

У лютому 2016 року Бурбак оптимістично обіцяв, що коаліція «Європейська Україна» не розпадеться: «В жодному разі коаліція не розвалиться, адже це спільна відповідальність чотирьох наших фракцій, тому сядемо й будемо говорити та вносити свої пропозиції на розгляд уряду». За кілька місяців до цього з коаліції вийшла Радикальна партія, а за кілька років після заяви Бурбака коаліцію залишили «Батьківщина» та «Самопоміч». Таким чином, коаліція розвалилася, хоча на цей факт заплющували очі буквально до цього травня.

Не став депутат у 2016 році ініціювати у Верховній раді розпуск Чернівецької міської ради та призначення позачергових виборів. За його словами, підставою для такого рішення можуть бути незаконні рішення, які ухвалювалися міською радою. За півроку він не зареєстрував у парламенті обіцяну постанову, а вніс її лише в червні 2017 року. Але обіцянка все одно не виконана.

Крім того, Бурбак запевняв, що доб'ється запровадження візового режиму з Росією. Це питання взагалі належить до повноважень Кабінету міністрів і депутат жодних запитів на цю тему не надсилав. Вважаємо, що обіцянка чисто популістська.

Нагадаємо, раніше ми писали про невиконані обіцянки Борислава Берези та Валерія Дубіля.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: