Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Валерій Дубіль

Читать на русском
Валерій Дубіль іде на дострокові вибори до парламенту в списку Батьківщини. При цьому Дубіль провалив удвічі більше обіцянок, ніж виконав.
Слово і Діло

Позачергові парламентські вибори відбудуться 21 липня, політичні партії оголосили, хто піде в їх складі, а Центральна виборча комісія завершила реєстрацію кандидатів. Незважаючи на тренд на нові обличчя, в списках партій ми побачили досить багато політиків, які ще не встигли виконати свої попередні обіцянки, а вже роздають нові. «Слово і Діло» нагадає про провалені зобов'язання кандидатів, які й зараз працюють у Верховній раді й мають шанси пройти до наступного скликання. Сьогодні в центрі уваги Валерій Дубіль – 10-й номер у списку «Батьківщини».

Валерій Дубіль за час каденції (пройшов до Ради в червні 2015 року) дав 36 обіцянок: ідеться як про персональні обіцянки нардепа під час роботи в парламенті, так і про програмні передвиборчі, які присвоюються всім нардепам-списочникам без винятку. З них він виконав 11 (31%), провалив удвічі більше – 21 (58%), ще 4 залишаються в процесі виконання. Ми традиційно зосередимося на провалених обіцянках народного обранця.

Персональні обіцянки, які провалив Дубіль

Влітку 2015 року народний депутат пропіарився на проведенні ремонту приміщень Чернігівської дитячої поліклініки №1. За два роки в поліклініці провели поточний ремонт господарського приміщення, але, як нам повідомили в медустанові, допомоги в ремонті Дубіль їм не надав.

Примудрився нардеп пообіцяти й за президента. У вересні 2015 року Валерій Дубіль, Олександра Кужель та Ігор Луценко підготували й передали президенту Петру Порошенку лист-звернення щодо обміну полоненими: пропозиція полягала в тому, щоб обміняти російських ГРУшників Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова на Надію Савченко та Олега Сенцова. Депутат пообіцяв, що Порошенко на Генасамблеї ООН озвучить ці пропозиції. Але Порошенко, виступаючи на Генасамблеї, хоч і закликав світову спільноту чинити на Росію тиск для звільнення заручників, обіцяних Дубілем тез не озвучував.

Ще одна провалена обіцянка, вже неодноразово описана нами, пов'язана з довиборами до парламенту за 206-м округом (Чернігівська область). У липні 2016 року Дубіль заявив, що «Батьківщина» звернеться до суду через фальсифікації на довиборах у цьому окрузі. «Перемога провладного кандидата на 206-му окрузі – це заслуга брудних технологій і суцільних фальсифікацій. На прикладі Ріпкинської РДА ми могли бачити, як нахабно був задіяний адмінресурс. Спостерігачами «Батьківщини» в день виборів були розсекречені тіньові офіси в приміщенні адміністрації, куди надходила інформація від ДВК. Схожа схема працювала й у Чернігівському районі. Безпідставне звільнення секретаря ОВК та заміна на вигідного Микитасю (Максим Микитась, переможець на окрузі – ред.) голову комісії Сульдіна, роздача їжі в день виборів на ДВК і сумнівна робота так званих фахівців «Социс» – це лише невеликий відсоток того, що було розкрито», – заявив нардеп.

Незважаючи на палку заяву Дубіля, в Центральній виборчій комісії «Слову і Ділу» повідомили, що він звертався до них лише щодо зміни прізвища одного з кандидатів на довиборах. Відповідно до закону «Про вибори народних депутатів України», порушення на виборах може бути оскаржене або в судовому порядку, або за зверненням до ЦВК. У першому випадку суд мав повідомити ЦВК про відкриття справи. Але їм така інформація не надходила. Тож Дубіль обіцянку провалив.

Програмні обіцянки партії, проігноровані Дубілем

Незважаючи на обіцянку створити при кожному відомстві незалежні громадські ради, а також відновити безкоштовну видачу земельних актів, ані Дубіль, ані його колеги з «Батьківщини» не вносили до Верховної ради відповідних законопроектів.

Також залишилися гаслами партійні обіцянки запустити програму з повернення Криму до складу України, змусити Росію компенсувати збитки від окупації півострова й організувати Ставку верховного головнокомандувача. Ці три обіцянки взагалі виходять за межі компетенції народних депутатів, тому істотно вплинути на вирішення цих питань Валерій Дубіль не зміг би навіть за бажання.

А ось докласти руку до того, щоб чиновники та депутати декларували не лише доходи, а й витрати, як це записано в програмі «Батьківщини», Дубіль міг одним натисканням кнопки, але він цією можливістю не скористався. В 2016 році Верховна рада ухвалила законопроект, який зобов'язав нардепів, суддів, прокурорів, чиновників подавати декларації в електронній формі, де вказані, в тому числі, доходи та витрати понад 20 мінімальних зарплат. Але Дубіль на цьому голосуванні був відсутній.

Аналогічна ситуація в нього склалася з обіцянкою домагатися повноправного членства України в Європейському союзі. На початку року Рада ухвалила зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України до ЄС і НАТО. Вся фракція «Батьківщини» голосувала за це рішення, крім самого Дубіля, якого в залі не було.

Валерій ДубільНародний депутат України
Дубіль пообіцяв домагатися переоснащення Збройних Сил України відповідно до стандартів НАТОСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не склалося в парламентаря і з програмною обіцянкою забезпечити соціальні гарантії для учасників антитерористичної операції. Ми вже докладно описували, як цю обіцянку з тріском провалила лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, тому що не підтримала 15 із 17 таких ініціатив парламенту. Так само більшість законопроектів щодо підвищення рівня соціальної підтримки для учасників АТО та їхніх сімей проігнорував її однопартієць. Наприклад, він був відсутній на голосуванні за законопроекти «Про внесення доповнень до закону України «Про судовий збір» щодо звільнення від сплати судового збору учасників антитерористичних операцій і членів сімей загиблих», «Про внесення змін до закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, і членам сімей загиблих», «Про внесення зміни до статті 11 закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» (щодо психологічної реабілітації військовослужбовців після виконання завдань у бойових умовах), «Про внесення зміни до статті 11 закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей».

Також Дубіль не зміг виконати обіцянку про те, що судді місцевих судів обиратимуться народом. Хоч він і голосував за судову реформу, вона не передбачала відповідної норми. Жодних власних законодавчих ініціатив, щоб реалізувати цю обіцянку, депутат у парламенті не реєстрував.

Нагадаємо, раніше ми писали про невиконані обіцянки Ірини Геращенко, Вадима Рабіновича, Олега Березюка та інших нардепів, які знову виявили бажання отримати мандат.

Також «Слово і Діло» повідомляло, що генпрокурор Юрій Луценко провалив обіцянку внести подання на зняття недоторканності з нардепа Дубіля. Зробити це він мав намір одразу після того, як Рада розбереться з мовним законом, проте відтоді минуло два місяці, а Луценко так і не ризикнув піти наперекір «Батьківщині».

Читайте також першу, другу та третю частини розслідування Любові Величко про махінації навколо ЖК «Шевченківський квартал», в яких, за даними журналістки, фігурує десятий номер списку «Батьківщини» Валерій Дубіль.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: