Із шампанським, Виборчим кодексом і гімном: як завершило роботу VIII скликання Ради

Читать на русском
Верховна рада на фінальному тижні роботи ухвалиа Виборчий кодекс, багато фотографувалася й підбивала підсумки.
Слово і Діло

Депутати восьмого скликання Верховної ради сьогодні завершили свою роботу. Завершили, як і належить: із груповими фото, шампанським, словами подяки та виконанням гімну. Всі невиконані обіцянки народних обранців залишаються тепер на їх совісті та в рейтингах від виборців (а також на нашому порталі). Чим восьме скликання займалося в свій останній тиждень – у матеріалі «Слова і Діла».

«Вишенькою на торті» своєї роботи депутати вирішили зробити ухвалення нового Виборчого кодексу з відкритими списками та без мажоритарки (автори – Андрій Парубій, Олександр Черненко та Леонід Ємець). Нагадаємо, що в першому читанні його схвалили ще восени 2017 року. Тоді це назвали випадковістю й запевнили, що в другому читанні за нього ніхто не проголосує. Після чого роботу над кодексом продовжила спеціальна група, й він надовго загубився там. Згадали про нього «несподівано» перед виборами.

До закону подали 4568 поправок, їх Рада почала розглядати на початку червня, а на голосування вийшли лише 11 липня. Процес був такий, як із законом про українську мову: зачитування правок і майже порожня зала, адже відбувається активна підготовка до дострокових виборів і нардепи згадали про зустрічі з виборцями.

Із фракцій ніхто не був проти нового виборчого законодавства, обіцянка про відкриті списки була включена до більшості передвиборчих програм. З огляду на це спікер Андрій Парубій запевняв, що голоси знайдуться. В четвер вранці Рада завершила розглядати поправки, перебіг голосування був таким: голосування за повернення до окремих правок, потім голосування за підтвердження правок і за весь Кодекс.

Великі надії: які глобальні обіцянки не виконала влада за п'ять роківПісля революції українці покладали особливі надії на нову владу. А політики направо й наліво роздавали потрібні обіцянки, щоб цим надіям відповідати

Питання повернення до окремих правок Парубій ставив на голосування 17 (!) разів, лише на 17-й набралася потрібна кількість голосів. Підсумки перших 16 голосувань: 209 голосів, 222, 213, 216, 216, 220, 223, 214, 220, 211, 218, 211, 222, 214, 212, 216. Парубію довелося буквально благати депутатів голосувати «за», ось лише деякі приклади, як він це робив: «Голоси є, потрібно лише мобілізуватися», «Я говорю всім, хто йде на вибори зараз, цього не пробачить суспільство, якщо ми не проголосуємо й не підтримаємо», «Невже ви, колеги, не відчуваєте й не розумієте, який це буде ляпас кожному з народних депутатів, якщо ми не проголосуємо?», «Колеги, всі будуть нести відповідальність», «Я прошу всіх зараз відставити політичні амбіції, суперечності й підтримати», «Цієї ганьби в цій залі не буде», «Колеги, голосуйте. Будь ласка, друзі», «Це підлість і лукавство», «Ми будемо голосувати й голосувати».

На «збирання» голосів пішло понад 40 хвилин, Парубій навіть пройшовся сесійною залою, щоб особисто попросити депутатів проголосувати. Нарешті, на 17-й раз Рада 227 голосами ухвалила рішення повернутися до поправок, Виборчий кодекс із правками підтримали 230 депутатів. «Я вітаю залу Верховної ради України. Це було непросто», – резюмував спікер.

Кодекс набуде чинності 1 грудня 2023 року, тобто наступні парламентські вибори відбудуться вже за новим законодавством. Згідно зі змінами, вибори проводитимуться на основі пропорційної системи з єдиним загальнодержавним виборчим списком, який формують політичні партії. Прохідний бар'єр до Верховної ради залишається колишнім – 5%. Україну поділять на 27 виборчих округів. Політичні партії формуватимуть у кожному окрузі своєї список кандидатів. У виборчому бюлетені буде дві графи: номер партії, за яку віддаєте голос, і номер кандидата в нардепи за партійним списком.

У п'ятницю, 12 липня, парламент відхилив постанову про скасування ухваленого закону. Тепер його може підписати Андрій Парубій, а потім і президент Володимир Зеленський, який, нагадаємо, також виступав за відкриті списки. Ось тільки представник президента в парламент Руслан Стефанчук вважає, що кодекс ухвалили з порушенням регламенту: «Чи буде він підписаний? Безумовно, ми проаналізуємо, тому що бачимо порушення регламенту при ухваленні цих речей». Парубій уже заявив, що порушення не було, адже згідно з регламентом, повернення до правок на голосування можна ставити необмежену кількість разів, а сам закон ухвалили одним голосуванням.

Після успішного голосування за Виборчий кодекс Парубій в ейфорії навіть запропонував працювати без перерви, але його пропозицію очікувано не підтримали. В четвер Рада ухвалила також закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів», який законодавчо захищає право водіїв електромобілів щодо доступу до зарядних станцій.

Діяльність ВРУ: що обіцяють політичні партії на виборах-2019Скасування депутатської недоторканості, відкриті списки, закон про референдум та автоматичне позбавлення мандатів нардепів, які часто прогулюють засідання, обіцяють топ-5 партій, що йдуть до Ради.

Крім того, були схвалені зміни до закону «Про альтернативні джерела енергії», «Про правовий статус та соціальні гарантії осіб, незаконно позбавлених волі, заручників або засуджених на тимчасово окупованих територіях України та за її межами».

Під час позачергового засідання парламент ухвалив закон про примусову хімічну кастрацію для педофілів. Покарання полягає у введенні засудженому антиандрогенних препаратів, що складаються з хімічних речовин, мета яких полягає в зменшенні лібідо та сексуальної активності. Згідно із законопроектом, примусова хімічна кастрація застосовуватиметься до осіб віком від 18 до 65 років. Також пропонується збільшити термін покарання за зґвалтування неповнолітньої позбавленням волі терміном із 7 до 15 років. Крім цього, буде створений реєстр педофілів.

На вечірньому засіданні Верховна рада вдруге спробувала звільнити міністра закордонних справ Павла Клімкіна. Перша спроба була 6 червня, нещодавно президент знову вніс відповідну постанову й також запропонував призначити на посаду міністра Вадима Пристайка. Сам Клімкін просив парламент звільнити його й на початку місяця пішов у «політичну відпустку». Профільний комітет рекомендував ухвалити постанову, але ні: звільнення міністра підтримали лише 160 народних депутатів. «Слухаю музику. Смішно, як Hotel California старих-добрих Eagles перегукується з нашим сюрреалізмом ... Ну, а я у відпустці», – відреагував Клімкін.

У перерві між засіданнями Верховна рада встигла зробити історичне фото, а ввечері на ґанку парламенту відбувся святковий фуршет із шампанським.

У п'ятницю минула година запитань до уряду, на якій були присутні в основному заступники міністрів, не було й прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який ігнорував питання депутатів відтоді, як вони відмовилися звільнити його. Однак глава Кабінету міністрів з'явився у Верховній раді до закриття засідання, щоб подякувати всім за роботу. Підбив підсумки роботи й Андрій Парубій. За його словами, Рада восьмого скликання провела 580 пленарних засідань і ухвалила 2 тисячі 734 законодавчих актів.

Після виконання гімну засідання парламенту урочисто закрилося. На той момент зала була напівпорожньою, народні депутати не зробили винятку навіть для останнього робочого дня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: