Новий Виборчий кодекс: які зміни чекають систему

Читать на русском

Верховна рада України 11 липня ухвалила в другому читанні новий Виборчий кодекс, авторами якого виступили Андрій Парубій, Олександр Черненко та Леонід Ємець. Робота над кодексом велася кілька років, в першому читанні його ухвалили ще восени 2017 року. Але радіти зарано: вибори 21 липня выдбудуться ще за старою системою, а Кодекс запрацює з 1 грудня 2023 року. «Слово і Діло» розбиралося, що зміниться у виборчій системі.

Єдине, що залишилося без змін, це 5% прохідний бар'єр для партій, його посилювати не стали.

Зараз в Україні діє змішана виборча система: половину обирають за мажоритарною системою, половину – за пропорційною системою із закритими списками. Тепер же (після набруття чинності Кодексом) голосування выдбуватиметься за партійними списками з регіональними округами, тобто мажоритарки більше не буде.

Замість сотень одномандатних округів у країні буде 27 регіональних. Політичні партії формуватимуть у кожному окрузі своєї список кандидатів. У виборчому бюлетені буде дві графи: номер партії, за яку віддаєте голос, і номер кандидата в нардепи за партійним списком. Мандат отримає той кандидат, який набрав найбільше голосів.

Крім того, для виборців у новому Кодексі є ще приємні зміни: місце для голосування можна буде змінити онлайн через кабінет виборця на сайті Державного реєстру виборців. А це означає, що не потрібно буде стояти у величезних чергах.

Нагадаємо, ми проаналізували, як народні депутати голосували за Виборчий кодекс.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: