Діяльність ВРУ: що обіцяють політичні партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють українцям з приводу діяльності Верховної ради.

«Слуга народу» обіцяє створити механізм народного вето на щойно ухвалені закони. Щоправда, незрозуміло, для чого вигадувати велосипед, коли право вето має президент України. До того ж члени парламенту є представниками народу й ухвалюють закони від імені народу.

Також СН обіцяє запровадити механізми відкликання депутатів, які втратили довіру виборців, та можливість впливу громадян на рішення влади через референдуми.

Прописані в програмі СН обіцянки, яка популярні вже не перші вибори, але досі не реалізовані – скасувати недоторканність народних депутатів, проводити вибори за пропорційною системою з відкритими списками та запровадити електронне голосування.

«Опозиційна платформа – За життя» також обіцяє зняти недоторканність із нардепів (а також із президента та суддів), увалити закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою» й перейти до пропорційної виборчої системи з відкритими списками.

Крім того, ОПЗЖ обіцяє забезпечити перехід до парламентської республіки та розширити повноваження місцевого самоврядування й провести реформу політичної системи без уточнення деталей цієї реформи.

«Голос» у своїй програмі обіцяє збільшити тривалість і кількість днів роботи парламенту. Завзятих «прогульників» обіцяють автоматично позбавлятися мандата, «а рішення парламент зможе ухвалювати й без них». Тут незрозуміло, чи мається на увазі, що на місце «прогульників», які вибули, не йтимуть нардепи за списками партій, чи просто Рада зможе працювати без кворуму.

Політсила також збирається запровадити систему виборів за відкритими списками, скасувавши мажоритарку.

Щодо скасування недоторканності нардепів, то в програмі «Голосу» уточнюється, що імунітет у парламентарів буде збережений у разі прямого виконання ними своїх функцій як законодавців та представників народу.

До речі, така ж обіцянка є й у програмі «Європейської солідарності». Також ЄС обіцяє запровадити вибори народних депутатів на пропорційній основі за системою відкритих партійних списків.

«Батьківщина» взагалі нічого не обіцяла щодо діяльності Верховної ради.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обіцяють партії на виборах-2019 з приводу пенсій та пільг ,зарплат українців, боротьби з корупцією та повернення окупованих територій.

Для того, щоб швидко зорієнтуватися в обіцянках партій, подивитися списки, зрозуміти, хто з кандидатів-мажоритарників не впорався з обіцянками раніше, «Слово і Діло» зібрало всі дані в одному інтерактивному розділі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: