Проросійські сили в Раді: чи є загроза реваншу та чого побоюватися

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Коли Україна слабшає, як у 2004 та 2014 роках, РФ починає наступ на Україну. Востаннє, в 2014 році, це було зроблено військовими силами. Зараз це робиться силами гібридних підрозділів, починаючи від п'ятої колони депутатів і закінчуючи пропозиціями щодо телемосту.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Потрібно розрізняти пропагандистські дії з боку різних політиків, які звинувачують Україну та нову владу в тому, що буде реванш, і реальний реванш, який зазвичай здійснює РФ у найслабший час для України. Потрібно розуміти, що ми бачимо наступ РФ, а не Януковича або ще когось», – зазначив Небоженко.

За його словами, «п'ята колона» може розраховувати на 30%. Усе залежить від ступеня професіоналізму цієї колони.

«Наприклад, заходять два «Опозиційних блоки», тобто «Опозиційна платформа» та «За життя». І навіть краще, що вони заходять, ніж вони пішли б у підпілля. Ми хоча би бачимо людей, які відкрито ненавидять Україну й орієнтуються на РФ», – уточнив він.

Прогнози соціологів та букмекерів: які партії пройдуть до парламентуСоцопитування віддають пальму першості на дострокових виборах президентській партії, а букмекери дещо іншої думки.

При цьому важливо розуміти, що там немає яскравих особистостей. Це люди, залежні від РФ, вони хочуть, щоб Україна зникла. Тобто суть у тому, що таких людей, які могли б вразити Україну й Раду, там немає, підкреслив експерт.

«Так само, як з боку України дуже слабкий депутатський корпус, і з боку Росії дуже слабкі депутати. Так, вони заможні – Рабінович, Бойко, Льовочкін, але це не означає, що вони здатні кардинально впливати на політику», – пояснив він.

Слабкість помітна за тим, які методи застосовують для викручування рук Україні. Наприклад, або ви визнаєте вплив Медведчука й Бойка, або ми підвищуємо ціну на газ, додав політолог.

«Ідеться не про розум і таланти Медведчука та Бойка, а про звичайний шантаж Кремля, який стоїть за ними», – акцентував він.

На його думку, саме тому Україні не варто побоюватися серйозних наслідків. Вони не проявлять себе, не зможуть.

«Значно більше боятися варто глибокої корупції, яка проникне через олігархічних покупців депутатських мандатів. Небезпечно це в частині рішень, законопроектів. Наприклад, проросійські сили в парламенті не зможуть вплинути на вибори прем'єр-міністра, а ось у тому, що олігархи зможуть вплинути, сумнівів немає», – резюмував Віктор Небоженко.

Згідно з опитуванням КМІС, серед респондентів, які визначилися з кандидатами, 48,5% проголосували б за партію «Слуга народу», 14,1% – за «Опозиційну платформу – За життя», 9,2% – за «Європейську солідарність», 6,2% – за «Батьківщину», 4,4% – за «Голос».

Як змінювалися прогнози соціологів і коефіцієнти ставок у двох найпопулярніших букмекерських конторах по партіях, які зараз можуть вважатися прохідними до Верховної Ради, – за посиланням.

Також ми писали, що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи Юрій Бойко.

Хронологія виборчої кампанії – тут.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: