Окуповані території: що обіцяють політичні партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимося, що партії обіцяють українцям щодо повернення тимчасово окупованих територій.

Найбільш рейтингова партія «Слуга народу» з цього приводу дає менше за всіх обіцянок: ухвалити необхідні президентські закони, спрямовані на відновлення територіальної цілісності та державного суверенітету України, а також створити систему інформаційної реінтеграції мешканців окупованих територій в Україну.

«Опозиційна платформа – За життя» збирається «зшити» країну. Для цього партія береться «впроваджувати політику примирення та згоди, яка дозволить об’єднати українців від Заходу до Сходу та від Півночі до Півдня».

Також ОПЗЖ обіцяє припинити бойові дії «шляхом діалогу та компромісів, забезпечити політичне врегулювання конфлікту». Для цього політсила хоче забезпечити прямі перемовини «у чотирикутнику Київ — Донецьк — Луганськ— Москва».

Щодо Донбасу ОПЗЖ планує надати території автономний статус через зміни до Конституції та законів України, а також припинити економічну блокаду Донбасу та ухвалити закон про вільну економічну зону.

«Батьківщина» у своїй програмі декларує, що «відновлення територіальної цілісності та суверенітету України є головним пріоритетом». Для цього планується започаткувати, окрім Мінського процесу і Нормандського формату, переговори за формулою Будапешт+, залучивши до процесу врегулювання такі держави як США та Велику Британію.

При цьому питання окупованого Донбасу та анексованого Криму має розглядатися в єдиному пакеті.

Партія обіцяє добиватися «безумовного звільнення Росією всіх в'язнів сумління, полонених і заручників».

«Голос» збирається дипломатичним шляхом припинити вогонь та стабілізувати ситуацію на Донбасі, а згодом — відновити територіальну цілісність України. «Крим — це Україна і не стане розмінною монетою будь-яких домовленостей», – йдеться в програмі партії.

Політсила планує провести безкровну деокупацію «загарбаних територій і безпечну реінтеграцію людей, яких Росія зробила заручниками, їх повернення до нормального, гідного життя».

Крім того, в програмі «Голосу» є пункти про посиленням міжнародного тиску на Росію, зокрема над продовженням режиму політичних та економічних санкцій та ізоляції Росії на світовій арені.

Паралельно політсила обіцяє розвивати вільну частину Донбасу та прикордоння з Кримом, підтримувати кримських татар, як корінне населення України, яке опинилося в окупації, а також покращувати умови перетину КПП.

«Європейська Солідарність» обіцяє забезпечити мир, зміцнюючи міжнародну солідарність та тиск на агресора. Для цього партія бере на себе обов’язок «працювати, щоб увага світу була звернена до Криму та Донбасу, а Росія несла відповідальність за свої злочини».

Є у ЕС і обіцянка про звільнення усіх громадян України, яких тримає в заручниках Росія.

На відміну від програм інших партій ЄС обіцяє ввести миротворців ООН на всю територію окупованого Росією Донбасу, «що прискорить звільнення та повернення цих територій під суверенітет України».

Раніше ми писали, що обіцяють партії на виборах-2019 з приводу пенсії та пільг, а також щодо зарплат українців та медицини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: