Ціна на газ і підтримка президента: піар-теми тижня лідерів партій

Читать на русском
Юлія Тимошенко присоромила Вакарчука з приводу ціни на газ, а Олег Ляшко називає президента боягузом.
Слово і Діло

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. «Слово і Діло» уважно стежить за тим, що говорять кандидати в народні депутати. Щотижня до виборів ми будемо писати про те, на чому піаряться лідери першої десятки рейтингу. А саме: Дмитро Разумков («Слуга народу»), Юрій Бойко («Опозиційна платформа – За життя»), Святослав Вакарчук («Голос»), Петро Порошенко («Європейська солідарність»), Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Ігор Смешко («Сила і честь»), Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Олег Тягнибок («Свобода»), Олег Ляшко (Радикальна партія) та Володимир Гройсман («Українська стратегія»).

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, який веде на вибори свою партію «Українська стратегія», раптом вирішив знову попіаритися на темі мільйонних премій працівників НАК «Нафтогаз Україна». Нагадаємо, що деяким чиновникам компанії минулого року виплатили 46 млн дол. премії (загалом) після перемоги над російським «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Варто відзначити, що Гройсман ще тоді надсилав наглядовій раді листа, щоб вони переглянули це рішення.

І ось днями він знову порадив топ-менеджменту «Натофгазу» повернути премії: «А щодо керівництва НАК, то в мене немає з ними дискусій. Вони досить цинічний монополіст, з яким мені не по дорозі. Я змусив їх у травні й у майбутні місяці знизити ціни на газ для населення. Вони мають продовжувати це й далі. Пропоную також, щоб вони повернули премії, це буде справедливо».

Парламентські вибори-2019: корисні інструменти для виборцяПарламентські вибори відбудуться 21 липня. Слово і Діло зібрало в одному розділі обіцянки партій і списки кандидатів.

Крім того, Гройсман пояснив, чому він не приєднався до партії Петра Порошенка «Європейська солідарність». За його словами, в цій політичній силі нічого не зміниться в найближчі п'ять років. «Зараз вони додали нових людей, залишили багато інших людей, і в принципі, я вважаю, що в цій політичній силі нічого не зміниться за наступні п'ять років. Вони як працювали до цього, так і будуть працювати після цього. Мене це не влаштовує, і тому я ухвалив рішення про самостійний командний похід на вибори», 2 розповів глава уряду.

Після парламентських виборів прем'єрське крісло звільниться, й на нього претендує не лише Гройсман, а й, зокрема, Ігор Смешко. Ну як претендує: лідер партії «Сила і честь» скромно сказав, що в нього немає мети обійняти цю посаду за всяку ціну, але якщо президент Володимир Зеленський запропонує, «під час війни кадровий офіцер не зможе сказати «ні». Окремо Смешко зазначив, що готовий «підставити плече» Зеленському.

Святослав Вакарчук зараз виступає «хлопчиком для биття» для більш досвідчених політиків. Спочатку йому дісталося від Анатолія Гриценка, тепер від Юлії Тимошенко. Минулої п'ятниці, 28 червня, під час теледебатів лідер партії «Голос» не зміг відповісти Тимошенко, скільки українці платять за газ. З огляду на те, як народний депутат любить піаритися на темі газу, на її тлі Вакарчук виглядав невигідно.

Проте за декілька днів Вакарчук помстився Тимошенко: «Я запитав у Юлії Володимирівни, чи готова її фракція в разі проходження до парламенту підтримати ініціативу «Голосу» про позбавлення мандата за прогули. Вона погодилася й зазначила, що є дуже дисциплінованим депутатом. Ми перевірили. Юлія Тимошенко пропустила або проігнорувала більш ніж 75% голосувань». (Перед президентськими виборами «Слово і Діло» докладно писало про невиконані обіцянки Тимошенко, в тому числі про те, що вона часто ігнорує голосування у Верховній раді).

«Сподіваюся, якщо вони пройдуть до нового парламенту й підтримають нашу пропозицію, то вирішать питання власної дисципліни. Інакше Юлія Володимирівна пробуде там не більше однієї сесії, а потім змушена буде скласти мандат», – підкреслив Вакарчук.

До речі, за минулий тиждень, крім ціни на газ, із Вакарчуком відбулися ще два казуси. Під час візиту до Харкова кандидат у депутати випадково назвав Крим російським: «Після страшних подій на Майдані Незалежності, після Революції Гідності, коли почалася війна на сході, коли Росія вже захопила й анексувала російський Крим, ми знову чекали змін». І на інтерв'ю у журналістки Яніни Соколової Вакарчук не впізнав текст власної програми. Соколова зачитала окремі її пункти, у відповідь він запитав: «Що ти таке читаєш?».

Колишній президент Петро Порошенко надактивний перед парламентськими виборами. 2 червня на Майдані в Києві відбулась акція протесту через те, що Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами в нардепи Андрія Клюєва та Анатолія Шарія. Порошенко відразу ж заявив, що його команда приєднається до акції, а після того як ЦВК все-таки скасувала їх реєстрацію, побачив у цьому заслугу не лише активістів, а й «Європейської солідарності»: «На кілька сепаратистів і ворогів України в новій Верховній раді буде менше. Завдяки наполяганням громадських активістів та команди «Європейської солідарності» ЦВК скасував реєстрацію екс-глави Адміністрації Януковича Андрія Клюєва та одного промосковського пропагандиста. Реваншисти не пройдуть! Україна переможе!».

Дострокові вибори до Ради: що вже встиг наобіцяти кандидат у нардепи ВакарчукСвятослав Вакарчук дав уже 20 обіцянок. При цьому більшість зовсім нові – боротися з олігархами, скоротити кількість нардепів, боротися з кнопкодавством.

Крім того, екс-глава держави написав листа лідерам Європейського союзу із закликом подвоїти зусилля й тиск на Росію в питанні звільнення заручників і зберегти санкції. «Вчора я надіслав листа керівникам країнам-членам Ради Європи. Я не можу мовчати, моя команда не може мовчати – ми закликали повернутися до питань запровадження санкцій. Ми закликали політичні сили в Україні підписати Євроатлантичну Хартію, щоб зафіксувати наш рух до Євросоюзу», – розповів Порошенко.

Порошенко також виступив проти можливого скасування закону про люстрацію. Загалом, якщо в Україні відбувається якась значуща подія, її обов'язково прокоментує екс-президент.

Кандидати в нардепи не залишають у спокої й чинного президента. Володимир Зеленський не підписав у встановлений Конституцією термін закон «Про тимчасові слідчі комісії та тимчасові спеціальні комісії», який передбачає норму про імпічмент президента. З'явилися чутки, що Зеленський ветував його, але доказів цього поки немає. Проте Олег Ляшко вже заявив: «Володимире, ти боягуз!». «Зеленський ветував наш закон про тимчасові слідчі комісії, який передбачає процедуру імпічменту. Ба більше, він навіть боїться повернути його в парламент для подолання вето. Тягне час, щоб ми не встигли цього зробити до виборів, тому що голоси точно знайдуться. Виявилося, ця передвиборча обіцянка Зеленського також була жартом, як і обіцянка знизити тарифи. Досить глузувань! Я не дам ані Зеленському, ані новій владі жартувати над людьми, підвищувати тарифи, продавати землю іноземцям і ховатися від відповідальності».

Анатолій Гриценко вважає, що головне завдання не оновити парламент новими обличчями, а покарати чинних депутатів, причому кожного п'ятого. За словами Гриценка, це стане одним із головних завдань для Зеленського, інакше він втратить довіру українців і невдало завершить свою політичну кар'єру.

Відзначимо, що протягом тижня ми збирали заяви всіх лідерів перших десяти партій (за даними соціологів). Однак заяви інших цього тижня не були настільки цікавими, щоб включити їх до огляду.

Читайте, на чому піарилися лідери партій минулого тижня.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: