Боротьба з корупцією: що обіцяють політичні партії на виборах-2019

Читать на русском

В Україні 21 липня відбудуться дострокові парламентські вибори. Потрапити до Верховної ради хочуть 22 політичні партії, але згідно з останніми соціологічними опитуваннями, реальні шанси на це мають лише п'ять. «Слово і Діло» проаналізувало передвиборчі програми топ-5 політичних сил і пропонує їх тематичний розбір. Сьогодні подивимось, як партії обіцяють боротися з корупцією.

Судячи з програми, боротьба з корупцією не цікавить партію «Батьківщина» (або там вважають, що все йде правильним шляхом): немає жодної обіцянки на цю тему. «Опозиційна платформа – За життя» обмежилася скромною обіцянкою посилити кримінальну відповідальність за скоєння корупційних злочинів посадовими особами.

Порівняно небагато обіцянок у найбільш рейтингової партії «Слуга народу»: повернути відповідальність чиновників за незаконне збагачення, забезпечити незалежність антикорупційних органів, запровадити систему грошової винагороди для громадян, які виявили факт корупції, запровадити обов'язкову конфіскацію майна корупціонерів. Окремо обіцяють запровадити жорсткі покарання за корупцію та розкрадання в Міністерстві оборони та Збройних силах.

Найбільш стурбовані корупцією в Україні партії Святослава Вакарчука та Петра Порошенка. Партія «Голос» у своїй програмі обіцяє запустити вироки Антикорупційного суду щодо топ-корупціонерів і забезпечити незалежність цього суду, посилити повноваження Національного антикорупційного бюро з проведення розслідувань, перезавантажити Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру та Національне агентство з питань запобігання корупції. Як і «Слуга народу», партія Вакарчука обіцяє повернути кримінальну відповідальність за незаконне збагачення чиновників.

«Європейська солідарність» обіцяє безкомпромісну боротьбу з корупцією. Серед кроків – руйнування олігархії шляхом обмеження монополій, відокремлення влади від бізнесу, ефективної роботи Антимонопольного комітету. Крім того, партія обіцяє прозорість і публічність органів влади, спрощення дозвільних процедур, гідну оплату праці чиновників і невідворотність покарання за корупцію.

Нагадаємо, раніше ми писали, що обіцяють партії з приводу медицини та пенсій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: