Чи позбавлять NewsOne ліцензії через спроби провести телеміст із російським телеканалом

Читать на русском
Юрист не бачить особливих перспектив у справі про державну зраду, яку відкрила Генпрокуратура щодо спроби українського телеканалу провести телеміст з РФ.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України на позачерговому засіданні, присвяченому ситуації з телеканалом NewsOne, який планував провести телеміст із російським пропагандистським телеканалом, вирішив провести позапланову перевірку українського телеканалу. Чи позбавлять NewsOne ліцензії та чи можливо в принципі в цій ситуації когось притягнути до відповідальності, «Слово і Діло» запитало адвоката «Столичної колегії адвокатів» Геннадія Дубова.

Нагадаємо, що після різкої реакції суспільства й політиків на намір провести 12 липня телеміст із Росією, український канал відмовився від своїх планів у зв'язку з «прямими погрозами фізичної розправи щодо журналістів та їхніх близьких».

Водночас Генпрокуратура України зареєструвала провадження про замах на вчинення державної зради проти України й викликала декількох працівників NewsOne на допит.

«В Україні немає на законодавчому рівні заборони на такі заходи. Перспективи кримінального провадження за статтею «Держзрада» досить примарні. Намір провести телеміст інтерпретується як готування до скоєння злочину. Держзрада – це умисне діяння, вчинене в Україні, що шкідливим, у тому числі, й для інформаційної безпеки держави. Але довести це абсолютно неможливо, навіть якщо хтось і хотів підірвати інформаційну безпеку», – зазначив Дубов.

Доказів проти NewsOne достатньо для запровадження санкцій – ГПУСлужба безпеки України і Генеральна прокуратура отримали достатньо доказів для того, щоб проти українського телеканалу NewsOne були застосовані санкції.

За словами юриста, в цьому випадку потрібно буде довести, що група осіб діяла з прямим умислом, усвідомлюючи те, що показаний в ефірі матеріал завдасть шкоди інформаційній безпеці України та його демонстрація є допомогою у веденні підривної діяльності.

«Представники каналу скажуть, що хотіли посадити якусь кількість глядачів в одній студії та в іншій. У нас заборонена трансляція російських каналів, але його організатори сказали б, що це продукт українського каналу. Критерії абсолютно розмиті й такі, що неможливо довести», – уточнив експерт.

За його словами, будь-яке спілкування з громадянами РФ не може вважатися зрадою, оскільки телефонні дзвінки та спілкування з громадянами РФ у нас не заборонені, переговори на вищому рівні також тривають, до РФ їздять українські політологи, в тому числі й на ефіри, й до них не застосовувалися будь-які санкції.

Тим часом Нацрада з питань телебачення і радіомовлення не може позбавити телеканал NewsOne ліцензії. «Сьогодні законодавство не дозволяє відкликати будь-яку ліцензію телеканалів за пропаганду органів держави-агресора, за розпалювання ворожнечі, за fake news», – повідомив член регулятора Сергій Костинский.

За словами Дубова, Нацрада може звернутися до суду із заявою про відібрання ліцензії, але спочатку має винести попередження телеканалу за певні порушення або ухвалити рішення про стягнення штрафу.

«У нас немає переліку інформації, що може розцінюватися як потенційно небезпечна, так само як немає й законодавства, що регулює такі питання, як пропаганда. Цензура в Україні заборонена. А звинувачення в державній зраді, як правило, неспроможні, їх дуже складно довести. Коли є правовий режим воєнного стану, в ньому прописані всі механізми, в тому числі й щодо пропаганди», – зазначив юрист.

Нагадаємо, з приводу інциденту щодо запланованого телемосту Нацрада також вирішила створити робочу групу за участю представників СБУ, РНБО, НАБУ та НАПК, яка займеться протидією антиукраїнській діяльності в ЗМІ.

Поплічник проросійського політика Віктора Медведчука й власник телеканалу NewsOne Тарас Козак стверджує, що його канал не має жодного стосунку до російського Промсвязьбанку, про що раніше заявив генпрокурор Юрій Луценко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: