У Нацраді зробили заяву з приводу телемосту з Росією

Читать на русском
Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зможе відреагувати на порушення закону українськими ліцензіатами тільки за фактом таких порушень.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зможе відреагувати на порушення закону українськими ліцензіатами тільки за фактом таких порушень.

Про це в понеділок, 8 липня, коментуючи ситуацію з телеканалом NewsOne заявила перший заступник глави Нацради Ольга Герасим'юк, повідомляє «Слово і Діло».

«Українське законодавство передбачає штрафні санкції для тих, хто поширює цей сигнал, для провайдерів, про що їм нагадуємо. На жаль, санкції за ретрансляцію для мовника парламент втратив. Нацрада, однак, реагуватиме на порушення в ефірі, якщо він відбудеться. Хочу сподіватися на те, що журналісти не стануть здійснювати професійне самогубство і обслуговувати цинічних політиків», - сказала вона.

Герасим'юк зазначила, що провайдери ризикують отримати штрафи в розмірі 25% вартості ліцензії провайдера за трансляцію телемосту, а українські телеканали - санкції за порушення галузевого законодавства.

«Нацрада має право реагувати виключно на факт. Сьогодні у нас є тільки повідомлення в соцмережах, ролик, поширений російським телебаченням і повідомлення на сайті каналу. Але Нацрада може реагувати на поширення інформації виключно в ефірі телеканалу», - підкреслила Герасим'юк.

Вона також заявила, що діяти наперед і яким-небудь чином запитувати у телеканалу інформацію про запланований ефір Нацрада не має права, оскільки це може бути трактовано як цензура.

«Нацрада зможе відреагувати тільки тоді, коли ефір відбудеться. Тоді його потрібно буде відмоніторити і вказати на порушення українського закону», - зазначила Герасим'юк.

Герасим'юк також нагадала, що в жовтні минулого року Верховна Рада ухвалила постанову про припинення мовлення телеканалів NewsOne і 112 Україна, проте після цього ніяких дій щодо роботи телеканалів не було.

Як повідомлялося, телеканал NewsOne, який входить до медіа-групи Віктора Медведчука, і російський державний телеканал намір мають намір провести 12 липня спільний телемарафон «Треба поговорити».

У зв'язку з цим СБУ просить президента Володимира Зеленського скликати РНБО. Сам президент засудив телеміст і заявив, що з даного питання з самого ранку йдуть консультації.

Також нагадаємо, Нацрада стежитиме за діяльністю ЗМІ під час виборчої кампанії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: