Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Вадим Рабінович

Читать на русском
Вадим Рабінович іде другим номером у списку Опозиційної платформи – За життя. За час роботи в Раді восьмого скликання він провалив 54 обіцянки.
Слово і Діло

Позачергові парламентські вибори відбудуться 21 липня, Центральна виборча комісія вже активно реєструє кандидатів, а політичні партії оголошують, хто піде в їх складі. Незважаючи на тренд на нові обличчя, в списках партій ми побачили досить багато досвідчених політиків, які ще не встигли виконати свої попередні обіцянки, а вже роздають нові. «Слово і Діло» нагадає про провалені зобов'язання кандидатів, які й зараз працюють у Верховній раді та мають шанси пройти до наступного скликання. Сьогодні в центрі уваги Вадим Рабінович – другий номер в «Опозиційній платформі – За життя».

Поки Рабінович був народним депутатом восьмого скликання, він дав 105 обіцянок: виконав – 22 (21%), провалив – 54 (51%), ще 29 залишаються в процесі виконання. Ми традиційно зупинимося на невиконаних зобов'язаннях, адже все хороше про себе політики й самі розкажуть.

У Рабіновича було два особливих персонажі в українській політиці – Валерія Гонтарева, яка очолювала Національний банк України, та виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Проти обох депутат часто погрожував влаштувати безстрокові акції протесту.

У листопаді 2016 року Рабінович заявив, що його політична партія «За життя» проводитиме протестну акцію під стінами НБУ, поки Гонтарева не піде у відставку. «Сьогодні під Нацбанк прийшло 5 тисяч, завтра прийде 10, післязавтра – 100, а треба буде – вийде й мільйон! Правити й грабувати нескінченно не дозволимо», – підкреслив він. Але з-під стін відомства представники партії пішли вже на початку січня, хоча Гонтарева все ще обіймала свою посаду.

Аналогічну обіцянку Рабінович дав у вересні 2017 року. За його словами, коли минулого разу його політична сила проводила таку акцію, було досягнуто певних домовленостей, які не виконали. Тому мітинг знову буде до переможного кінця. Однак цього разу вже за місяць прихильники звільнення Гонтаревої розійшлися.

Але Рабінович не заспокоївся: 18 жовтня 2017-го він пообіцяв встановити наметове містечко під НБУ, якщо Гонтареву не звільнять до 23 числа. Результат знову той самий – Гонтарева на своїй посаді, але намети під будівлею регулятора не з'явилися. А через місяць нардеп заявив, що влаштує вже «банківський майдан», якщо голову НБУ не звільнять до 1 грудня. Майдану в результаті не було. Відзначимо, що Валерія Гонтарева була головою НБУ до березня 2018 року.

Паралельно з цим Рабінович намагався домогтися звільнення Уляни Супрун все тими ж методами – акціями протесту. В кінці 2017 року він обіцяв, що організує під будівлею міністерства мітинг, який не розійдеться до зняття Супрун із посади. Потім депутат пообіцяв із 19 лютого 2018 року розпочати безстрокову акцію до відставки Супрун. Але організаторські здібності знову підвели Рабіновича: акція не відбулася.

Після цих невдач Рабінович ще двічі обіцяв організувати масові акції проти в. о. міністра охорони здоров'я. І одного разу просто запевнив, що доб'ється її звільнення. Всі обіцянки не виконані.

Супрун – не єдина, на кого в Міністерстві охорони здоров'я ополчився Рабінович. У червні минулого року він пообіцяв створити рух «Без нього», який боротиметься за звільнення заступника Олександра Лінчевського. Нагадаємо, тоді виник скандал через заяву чиновника про те, що «всі онкохворі все одно помруть». Проте більш ніж за півроку такий рух не створили.

Домогтися чиєїсь відставки, можливо, «коник» Рабиновича, але точно не його сильна сторона. На початку 2015 року він обіцяв ініціювати збір підписів за відсторонення Володимира Гройсмана з посади спікера парламенту, якщо повторюватимуться порушення регламенту. «Сьогодні дедалі більше порушується регламент. Якщо це продовжуватиметься, я збиратиму підписи за відсторонення Гройсмана на два дні від виконання обов'язків голови Верховної ради згідно з 129 статтею регламенту. Ми всі маємо жити виключно за законом», – заявив нардеп. Протягом півроку після цієї обіцянки Гройсман, наприклад, із порушенням регламенту поставив закон про валютні кредити. Однак відсторонення Гройсмана Рабінович не ініціював, знову продемонструвавши свої «організаторські здібності».

Вадим РабіновичНародний депутат України
Рабінович запевнив, що створить громадський рух «Я не брав»Сказано 25 квітня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Ще одна проблема обіцянок Рабіновича в тому, що він навіть не береться за їх виконання. Народний депутат просто обіцяє щось створити/внести/ініціювати, але все залишається на рівні слів. Так було із запевненнями створити Народне антикорупційне бюро, створити форум «За Україну», ініціювати законопроект про право відкликання представників усіх гілок державної влади, представити свою концепцію економічного розвитку, подати законопроект для блокування дій президента, який іде з посади.

Не виконав нардеп обіцянку про те, що «Опозиційний блок» більше не братиме участі в голосуваннях парламенту восьмого скликання. Про це він говорив у квітні 2016 року. Сам же Рабінович і порушив слово наступного дня: проголосував проти постанови «Про Кабінет міністрів України» й за – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань».

Не склалося в Рабіновича зі ще однією обіцянкою, яка стосувалася підписів за відставку. У вересні 2017 року він пообіцяв щодня називати імена депутатів, які підписуватимуться під постановою про розпуск парламенту. Але вже за 11 днів нардеп повідомив, що не володіє інформацією, хто погодився підписатися за розпуск Ради.

У березні цього року депутат заявив, що внесе законопроект, щоб зобов'язати віце-прем'єр-міністра В'ячеслава Кириленка виплатити штраф за відмову України від участі в Євробаченні. «Я вважаю, те, що сталося з Євробаченням, – ганьба для України, яка вдарить по нашій країні не лише морально, а й фінансово. Буде накладений штраф, оплатити його має, на мою думку, Кириленко. Я подам відповідний законопроект, тому що знову з нашої кишені це все буде», – заявив він. Однак Рабінович знову не дотримав слова й ініціативу не зареєстрував.

Також Рабінович не виконав обіцянку підтримати призначення нових членів Центральної виборчої комісії. Під час голосування з 14 кандидатур він підтримав лише одну.

Крім того, нардеп не виконав кілька програмних обіцянок. Наприклад, сприяти процесу децентралізації влади, реалізувати програму модернізації армії, сприяти реформуванню правоохоронної системи. Як і інші члени фракції, Рабінович не голосував за запропоновані законопроекти, а своїх ініціатив не вносив.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, як виконували програмні обіцянки депутати-списочники Верховної ради восьмого скликання.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: