Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Ірина Геращенко

Читать на русском
Ірина Геращенко йде третім номером у списку Європейської солідарності. Які невиконані обіцянки залишилися в нардепа за цю каденцію.
Слово і Діло

Позачергові парламентські вибори відбудуться 21 липня, Центральна виборча комісія вже активно реєструє кандидатів, а політичні партії оголошують, хто піде в їх складі. Незважаючи на тренд на нові обличчя, в списках партій ми побачили досить багато досвідчених політиків, які ще не встигли виконати свої попередні обіцянки, а вже роздають нові. «Слово і Діло» нагадає про провалені зобов'язання кандидатів, які й зараз працюють у Верховній раді й мають шанси пройти до наступного скликання. Сьогодні в центрі уваги Ірина Геращенко – третій номер у списку «Європейської солідарності».

Ірина Геращенко за свою каденцію дала 47 обіцянок, з яких виконала 20 (43%), провалила – 15 (32%), ще 12 залишаються в процесі виконання. Ми, як завжди, зосередимося на невиконаних обіцянках.

Геращенко провалила кілька обіцянок, які стосувалися зняття депутатської недоторканності. Так, вона говорила, що до кінця 2015 року буде проведена конституційна реформа щодо обмеження недоторканності. Йшлося про законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України і суддів)», але він не був розглянутий в обіцяні терміни, а минулого року його взагалі зняли з розгляду.

У серпні минулого року Геращенко запевняла, що на першому засіданні Верховної ради у вересні вимагатиме порушити питання про внесення змін до Конституції щодо зняття недоторканності. Проте ані на Погоджувальній раді 3 вересня, ані на пленарному засіданні 4 вересня нардеп Геращенко не згадала про необхідність зняття недоторканності. При цьому 20 вересня вона проголосував за подальшу роботу над постановами щодо скасування недоторканності.

Ірина ГеращенкоНародний депутат України
Геращенко заявила, що до кінця 2015 року буде проведена реформа суддівської системиСказано 27 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

А в листопаді Геращенко взагалі пообіцяла нагадувати про зняття депутатської недоторканності на кожній Погоджувальній раді: «Я буду на всіх Погоджувальних нагадувати про зняття недоторканності й вимагати поставити зміни до Конституції на голосування. І зроблю все, що в моїх силах і повноваженнях, щоб депутатська недоторканність була знята». Але на першому ж засіданні здалася й забула про свою обіцянку.

Не виконала народний депутат обіцянку про те, що Україна в 2016 році отримає безвізовий режим з Європейським союзом. Незрозуміло, навіщо Геращенко давала таку обіцянку, адже її виконання не в її компетенції. Хоча вже в 2016-му Україна виконала всі вимоги для лібералізації візового режиму, почав працювати він лише в 2017 році.

Пізніше Геращенко пообіцяла назвати прізвища активістів і депутатів, які «бігали до посольств європейських країн і просили не надавати Україні безвізовий режим». Спочатку вона пообіцяла це в листопаді 2016-го, потім сказала, що назве імена після 11 червня 2017-го. Але прізвищ ми так і не дочекалися.

Також віце-спікер провалила обіцянку про те, що Верховна рада в травні 2016-го ухвалить зміни до регламенту роботи. Питання реформи парламенту дійсно розглядалось, але депутати відмовилися навіть вносити до порядку денного сесії відповідні законопроекти. Хоча Геращенко підтримала ініціативи, зобов'язання все одно не виконане.

Минулого року Геращенко пообіцяла, що наполягатиме на тому, щоб усі законопроекти щодо фінансових витрат були представлені в парламенті з двома умовами: висновком Міністерства фінансів і в присутності представників відомства. «Я буду як перший заступник голови Верховної ради наполягати на тому, щоб усі законопроекти, мета яких – фінансові витрати, презентувалися в парламенті виключно за двох умов: щоб у них був висновок Міністерства фінансів, чи є для цього фінансові можливості в державі, чи це чистий популізм. І друге – щоб як мінімум у присутності заступників міністра фінансів презентувалися такі законопроекти», – говорила вона.

За два тижні Рада ухвалила законопроект «Про внесення зміни до додатка №3 до закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік», автором якого була Геращенко. Ініціатива стосувалася належного забезпечення виплат особам, позбавленим особистої свободи в результаті дій незаконних збройних формувань на тимчасово окупованих територіях. Ухвалення закону відбулося з висновком Міністерства фінансів, але Геращенко доповідала його без співдоповідача від бюджетного комітету, також на засіданні не було представника Мінфіну. Тож запевнення не виконане.

Нагадаємо, раніше ми писали про невиконані обіцянки, зокрема, Артура Герасимова та Сергія Дунаєва.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: