Шафа кандидата. Які невиконані обіцянки ховає Іван Крулько

Читать на русском
Іван Крулько йде 12-м номером у списку партії Батьківщина. Дивимось, які обіцянки він провалив за час роботи в Раді.
Слово і Діло

Позачергові парламентські вибори відбудуться 21 липня, політичні партії оголосили, хто піде в їх складі, а Центральна виборча комісія завершила реєструвати кандидатів. Незважаючи на тренд на нові обличчя, в списках партій ми побачили досить багато досвідчених політиків, які ще не встигли виконати свої попередні обіцянки, а вже роздають нові. «Слово і Діло» нагадає про провалені зобов'язання кандидатів, які й зараз працюють у Верховній раді й мають шанси пройти до наступного скликання. Сьогодні в центрі уваги Іван Крулько – 12-й номер у списку «Батьківщини».

Крулько за час своєї каденції дав 65 обіцянок, з яких виконав 27 (42%), провалив – 26 (40%), ще 12 залишаються в процесі виконання. Ми традиційно зосередимося на провалених обіцянках політика.

У 2015 році Крулько не виконав кілька обіцянок, які стосувалися «списку Савченко» (списку осіб, які причетні до викрадення, незаконного позбавлення волі та фальсифікації справи проти Надії Савченко). Народний депутат обіцяв, що до списку внесуть Павла Мелехіна – суддю російського суду, який продовжив Савченко арешт під час ознайомлення з матеріалами справи. Крім того, Крулько обіцяв, що список доповнять особами, причетними до справи Юрія Яценка, українського студента, якого заарештували в Росії в 2014 році й звинуватили в тероризмі. В березні 2016 року Петро Порошенко передав «список Савченко» лідерам Європейського союзу, пізніше ЗМІ оприлюднили список. Але в ньому не було обіцяних Крульком прізвищ.

Провалив Крулько обіцянку про те, що «Батьківщина» не виходитиме з парламентської коаліції. Про це він заявляв у травні 2015-го, а в лютому Юлія Тимошенко оголосила про вихід фракції з більшості. Після невдалої спроби парламенту відправити главу уряду Арсенія Яценюка у відставку Тимошенко заявила, що демократичної коаліції не існує.

31 серпня 2015 року Верховна рада збиралася на позачергове засідання, щоб розглянути зміни до Конституції щодо децентралізації. За місяць до цього Крулько запевняв, що тільки-но буде позачергове засідання, «Батьківщина» наполягатиме на ухваленні «соціального пакета» законопроектів (зниження тарифів на газ, тепло та гарячу воду, скасування податку на пенсію, індексація пенсій і зарплат). Однак на позачерговому засіданні були попередньо схвалені зміни до Конституції, після чого спікер засідання закрив, запропоновані фракцією ініціативи розглянуті не були.

Не виконав нардеп обіцянку про те, що «Батьківщина» ініціює розгляд законопроектів про припинення участі України в СНД. «Ми завтра ініціюємо в парламенті розгляд ще двох постанов, які вже два роки тому зареєструвала фракція «Батьківщини», їх автор Борис Тарасюк. Це припинення участі України в СНД і всіх органах СНД. Друге – скасування стратегічного партнерства з Росією відповідно до Великого договору», – говорив Крулько 5 жовтня 2016-го. Але ініціатива щодо СНД досі очікує розгляду в Раді, водночас фракція не наполягала на розгляді документа.

Провалена обіцянка Крулька про те, що «Батьківщина» голосуватиме за всі подання про зняття депутатської недоторканності. У березні минулого року фракція голосувала за подання на Євгена Бакуліна та Надію Савченко. У жовтні Рада провалила голосування за зняття недоторканності із Сергія Дунаєва, зокрема «Батьківщина» дала лише 7 голосів, а сам Крулько взагалі не голосував. Також більшість депутатів фракції не підтримали притягнення до кримінальної відповідальності Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова. Крулько проголосував лише за постанову за Колєснікова. Крім цього, «Батьківщина» не підтримала подання на Станіслава Березкіна.

Минулого року Крулько запевняв, що «Батьківщина» підтримає питання розмитнення автомобілів: «Питання потрібно вирішувати для всіх. Щоб кожен громадянин України, який має відкладені гроші, міг собі завести якісний автомобіль, розмитнити його, сплатити податки й легально їздити, не порушуючи закону, й нести відповідальність, якщо якесь порушення сталося. Питання це, сподіваюся, буде вирішене в парламенті, «Батьківщина» підтримає вирішення цього питання». В підсумку фракція дала лише 5 голосів (з 20 її членів), сам Крулько голосував «за».

І улюблену обіцянку «Батьківщини» – не голосувати за жоден законопроект, поки не буде ухвалена постанова про зниження ціни на газ – Крулько також провалив. Він дав її 7 листопада, але вже наступного дня фракція брала участь у голосуваннях. Наприклад, 12 із 20 членів (Крулько серед них) підтримали законопроект про прилеглу зону України.

Крім того, народний депутат провалив кілька обіцянок із передвиборчої програми партії «Батьківщина». Наприклад, відновити безкоштовну видачу земельних актів, компенсувати збитки від окупації Криму, ліквідувати місцеві державні адміністрації – ані Крулько, ані його колеги з фракції не вносили до парламенту відповідних ініціатив.

Нагадаємо, раніше ми писали про невиконані обіцянки Ірини Геращенко та Олега Березюка.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: