Вбивство дитини в Переяслав-Хмельницькому: що відомо на цю мить

Читать на русском
Двоє поліцейських у Переяслав-Хмельницькому стріляли по бляшанках у дворі житлового будинку й застрелили п`ятирічну дитину.

Вбивство пасажира автомобіля під час перегонів у Києві, вбивство таксиста в Кривому Озері, перестрілка в Княжичах – тепер список резонансних злочинів за участю поліцейських поповнився ще й убивством дитини в Київській області. За попередніми даними, двоє поліцейських у нетверезому стані випадково застрелили п'ятирічного хлопчика на вулиці. «Слово і Діло» зібрало все, що наразі відомо про те, що трапилося.

Що сталося

31 травня Кирила Тлявова доправили до реанімації центральної районної лікарні Переяслав-Хмельницького з черепно-мозковою травмою, забоєм головного мозку, переломом скроневої кістки й внутрішньо-мозковою гематомою.

У поліції попередньо встановили, що четверо дітей гуляли поруч із будинком, під час прогулянки «хлопчик із необережності послизнувся й впав на асфальтобетонне покриття та каміння, в результаті чого отримав травму голови». Однак медики під час операції виявили в дитини вогнепальне поранення голови. «З огляду на отриману інформацію, поліцейські провели додатковий огляд місця події, під час якого за 70-150 метрів виявили гільзи від патронів Флобера, склянки та бляшанки», – йшлося в релізі Державного бюро розслідувань.

Пізніше поліція повідомила, що дитина отримала травму в результаті випадкового пострілу, а особи, причетні до цього, встановлені. Крім того, була озвучена одна з версій того, що сталося: «Працівник поліції, перебуваючи поза службою, на сусідньому подвір'ї «пристрілював» рушницю. Випадково один постріл потрапив у двір, де в цей час гуляла дитина».

Сила в МВС: як подолати хворобу недбалості в силових органахЧи стане вбивство хлопчика через недбалість поліцейських новою точкою відліку змін у правоохоронній системі? Чому важливо довести цю справу до кінця, розмірковував політолог Олександр Радчук.

Після повідомлення ДБР картина стала виглядати інакше: «Слідством встановлено, що 31 травня 2019 року приблизно о 13:00 двоє поліцейських Переяслав-Хмельницького відділу Нацполіції разом із невстановленими особами відпочивали й вживали алкогольні напої в дворі приватного сектора в м. Переяслав-Хмельницький. Під час відпочинку чоловіки домовилися постріляти по бляшанках та інших предметах із невстановленої поки вогнепальної зброї. Варто відзначити, що стрілянина відбувалася в місцевості, де могли б перебувати сторонні люди. Згодом, орієнтовно о 15:30, поліцейські разом із невстановленими особами влучили в 5-річного хлопчика, чим завдали йому тяжких тілесних ушкоджень».

Поліцейським повідомили про підозру за фактом заподіяння необережного тяжкого тілесного ушкодження. Йдеться про працівників патрульної поліції Івана Приходька та Володимира Петровця.

Постраждалу дитину перевезли до лікарні Києва, де вона кілька днів перебувала у вкрай важкому стані. Медики провели кілька операцій, але не змогли витягти кулю. Ввечері 3 червня Кирило помер.

Наступного дня після смерті дитини поліцейським змінили підозру, тепер їх підозрюють за двома статтями: грубе порушення громадського порядку, вчинене із застосуванням вогнепальної зброї, вчинене групою осіб, а також умисне вбивство малолітньої дитини, вчинене групою осіб. Слідчі просили Голосіївський суд Києва заарештувати підозрюваних на 60 діб без права внесення застави, що суд і зробив 4 червня.

Зеленський пообіцяв зробити все, щоб винні були покарані

4 червня стало відомо, що керівники Переяслав-Хмельницького відділу поліції відсторонені від виконання службових обов'язків. За день до цього у відставку подав керівник поліції в Київській області Дмитро Ценов. «Я написав рапорт про моє звільнення й прошу голову Нацполіції відправити мене в найгарячішу точку нашої держави, в ООС», – заявив Ценов. Виконувачем обов'язківначальника поліції в області буде Андрій Небитов.

«Найперше хочу висловити глибокі співчуття рідним Кирила. Це жахлива трагедія. Як батько навіть не можу уявити горе й відчай батьків від втрати дитини. Як керівник Національної поліції запевняю, що ми максимально сприятимемо розслідуванню цієї трагедії. Такі дії несумісні з присягою й гідністю поліцейського. Ми розраховуємо на жорстке покарання для винних», – заявив голова Національної поліції Сергій Князєв.

Відгукнувся на трагедію й президент України Володимир Зеленський: «Як президент і як батько хочу запевнити, що зроблю все, щоб винні були покарані за справедливісю. Жодного пом'якшення. Жодної спроби зам'яти цю справу. Ця трагедія має стати уроком». Хоча глава держави не має повноважень впливати на слідство та суд.

Громадськість вимагає відставки Авакова

Ніяк не відреагував на вбивство дитини міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Наприклад, останній пост на його сторінці в Facebook датується 31 травня, і йдеться в ньому про вибори в Україні.

Водночас увечері 3 червня біля будівлі МВС у Києві пройшла акція з вимогою справедливого розслідування вбивства. Зокрема, активісти скандували «Авакова у відставку», «Рядові вбивають, Аваков покриває». Люди залишили перед будівлею напис «Вбивці» й поклали м'які іграшки, вранці все це вже прибрали.

У соціальних мережах через вбивство піднялася хвиля обурення, лунали заклики до Авакова піти у відставку. На сайті Адміністрації президента з'явилося кілька петицій із вимогою звільнити міністра внутрішніх справ. Крім того, ввечері 4 червня в усій Україні плануються акції протесту під місцевими управліннями поліції.

Які обіцянки дають політики після резонансних злочинів

Будь-яке резонансне вбивство, ДТП чи інший злочин – привід попіаритися для політиків. Пам'ятаємо, як після вбивства журналіста Павла Шеремета генеральний прокурор Юрій Луценко обіцяв зробити все, щоб розкрити злочин. Проте він досі не розкритий.

Народний депутат Ігор Мосійчук обіцяв контролювати розслідування ДТП за участю бізнесмена Кирила Островського, який на смерть збив 10-річну дівчинку.

Нардеп Дмитро Добродомов обіцяв зробити все, щоб фігуранти вбивства депутата Кременецької міськради Віталія Ващенка понесли покарання. У травні 2016 року Ващенко побили в дворі власного будинку, а наступного дня він помер. Добродомов у лютому 2017 року надсилав депутатське звернення до генерального прокурора України щодо вжиття заходів для проведення швидкого слідства. Пізніше він надсилав запит щодо стану розслідування в справі Ващенка. В квітні минулого року суд оголосив вирок організатору, виконавцю та іншим учасникам злочину, проте досі не був знайдений замовник. Добродомов учергове звернувся до правоохоронних органів із цим питанням. Тож депутат старається.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: