У Криму та РФ через політичні мотиви переслідують 115 українців

Читать на русском
У Росії і на території анексованого Криму з політичних мотивів переслідують 115 українців. 63 з них є кримськими татарами.

У Росії і на території анексованого Криму з політичних мотивів переслідують 115 українців.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила правозахисниця Марія Томак, інформує «Радіо Свобода».

Кількість політв'язнів українців у РФ перевищила 230 осібВідзначається, що жертвами переслідувань з боку російської влади стають опозиційні політики і громадські активісти, представники релігійних та національних меншин, ЛГБТ-активісти.

«З цих 115 громадян України - 63 є кримськими татарами, 38 з 115 вже засуджені, інші знаходяться на етапі досудового слідства», - зазначила Томак, уточнивши, що мова йде про тих громадян України, які утримуються в СІЗО або в колоніях.

Нагадаємо, в окупованому Криму російські силовики затримали кримськотатарську активістку Лутфие Зудиеву. Їй інкримінують «демонстрацію забороненої символіки», що передбачає адміністративний арешт. Адвокат повідомив, що російські силовики везуть Зудиеву в Сімферополь. Публічних коментарів російських силових відомств щодо затримання немає.

Додамо, 27 березня під час незаконних обшуків в окупованому Криму в будинках кримських татар російські силовики затримали 20 осіб. Їх підозрюють в участі в організації «Хізб ут-Тахрір». На наступний день в Ростові-на-Дону було затримано ще трьох кримських татар.

Пызніше в Криму відпустили затриманих активісток.

Також «Слово і Діло» писало, про повернення Криму і Донбасу: якими будуть перші кроки нового президента.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: