Кількість політв'язнів українців у РФ перевищила 230 осіб

Читать на русском
Відзначається, що жертвами переслідувань з боку російської влади стають опозиційні політики і громадські активісти, представники релігійних та національних меншин, ЛГБТ-активісти.

Кількість політичних в'язнів в Росії перевищила 230 осіб.

Про це йдеться в доповіді вашингтонської юридичної компанії Perseus Stategies, у створенні якої брали участь декілька правозахисних організацій, в тому числі російський правозахисний центр «Меморіал», передає «Радіо Свобода», пише «Слово і Діло».

Відзначається, що жертвами переслідувань із боку російської влади стають опозиційні політики і громадські активісти, представники релігійних та національних меншин, ЛГБТ-активісти, а також громадяни України та проукраїнські активісти.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути з Росії українських політв'язнів та військовополоненихСказано 4 лютого 2019 р.Статус обіцянки: Архів

У документі міститься заклик ввести всеосяжні санкції проти відповідальних за політичні переслідування в Росії, щоб «Кремль не відчував безкарності» за свої дії.

Особливу увагу в доповіді приділено прийнятим із 2012 року репресивним законам, які вводять або посилюють кримінальне або адміністративне переслідування за порушення правил проведення масових акцій, «образу почуттів» віруючих, «пропаганду гомосексуалізму» неповнолітнім, публічні заклики до сепаратизму, заперечення ролі СРСР у Другій світовій війні. Згадуються й закони про «іноземних агентів» і «небажані організації».

У списку людей, переслідуваних в Росії із політичних мотивів - 54 особи. Ще 182 особи - в списку переслідуваних за релігійними мотивами, йдеться, зокрема, про членів заборонених у Росії організацій «Хізб ут-Тахрір» і «Свідки Єгови». Окремо в доповіді згадується український режисер Олег Сенцов.

Раніше суд збільшив термін політв'язню Балуху.

Також нагадаємо, російський «Меморіал» визнав полонених українських моряків політв'язнями.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: