Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 1 до 28 травня 2019 року

Читать на русском

Продовжуємо відстежувати обіцянки політиків і чиновників. Сьогодні «Слово і Діло» розглянуло, як виконували обіцянки міністри Кабміну з 1 по 28 травня 2019 року. За цей період члени уряду дали 21 нову обіцянку. Найбільше запевнень стосувалося національної безпеки (37%), соціального захисту та охорона здоров`я (19%), а також політики (16%).

В середині травня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв розпочати монетизацію пільг з жовтня 2019 року. «Ми будемо монетизувати пільги з жовтня місяця. Ми розпочали монетизацію субсидій, на черзі буде монетизація пільг», – заявив він.

Вдалося прем’єру виконати обіцянку, що всі пенсіонери будуть вчасно отримувати пенсію. Про це він заявив восени 2018 року, коли «Укрпошта» повідомила, що не може доставляти пенсії, оскільки це нерентабельно для підприємства.

Уряд виділив «Укрпошті» 500 млн грн на покриття збитків, пов’язаних з послугою доставки пенсій, після чого було досягнуто згоди з Пенсійним фондом України щодо доставки та виплати пенсій у 2019 році. Філії «Укрпошти» в усіх областях України підписали відповідні протоколи з регіональними управліннями ПФУ.

Також, на виконання доручення президента України щодо забезпечення діяльності мережі відділень поштового зв’язку в сільській місцевості, «Укрпошта» офіційно призупинила закриття сільських відділень зв’язку.

До 20 травня 2019 року, коли Володимир Гройсман подав у відставку, тривалих та масових затримок виплати пенсії не було.

Серед кількох провалених обіцянок Гройсмана є й запевнення, що Кабмін змусить компанії-підрядники виправити недоліки у капітальному ремонті доріг. Крім того, прем'єр міністр пообіцяв, що за неякісний ремонт доріг ці компанії будуть занесені до «чорного списку».

Аваков зобов'язаний утворити військову поліціюСказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Укравтодор» у 2017 році почав впроваджувати нову концепцію контролю якості і виявити недоліки, які підрядники змушені ліквідовувати у межах гарантії. Перший такий звіт із виявлення недоліків у виконанні робіт дозволив усунути чимало недоліків по всій країні.

Також відомство підготувало проект закону щодо контролю якості автомобільних доріг, який потребував підтримки законодавчої влади. Гройсман пообіцяв внести до Ради законопроект про створення чорного списку підрядних організацій, які неякісно виконували дорожні роботи. «Ми його подамо в парламент. Думаю, швидко приймемо. Про чорний список підрядних організацій», – сказав він. Але станом на 20 травня 2019 року Кабмін не вносив до Ради відповідного законопроекту.

Аваков так і не створив військову поліцію, хоча зобов’язаний був це зробити, згідно програми діяльності Кабміну. Військова поліцію мала б запобігати, виявляти, проводити досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених військовослужбовцями.

Наприкінці 2017 року розроблений Міністерством оборони проект закону про військову поліцію перебував на розгляді в Адміністрації президента. Як повідомили нам у МВС в травні 2018 року, нормативно-правові акти з питань утворення військової поліції до МВС на опрацювання не надходили.

З квітня 2016 року до травня 2019 року уряд не вносив до Ради законопроект щодо створення військової поліції. Станом на травень 2019 року в ЗСУ функціонує Військова служба правопорядку.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін не впорався з обіцянкою, що близько 40 двосторонніх угод з Російською Федерацією будуть розірвані найближчим часом. «Ми за останнім часом вбили 48 двосторонніх угод, але до них потрібно ставитись дуже акуратно, в контексті того, щоб те, що ми ці угоди вбиваємо, не зашкодили просто нашим українським громадянам. Наступна порція буде дуже швидко, це близько 40 угод», – заявив він у листопаді 2018 року.

З 1 квітня 2019 року припинив дію Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ. У МЗС нам повідомили, що з 29 листопада 2018 по 1 квітня 2019 року українською стороною припинено чинність 2-х угод, 1-го протоколу та 1-ї угоди про міжрегіональне співробітництво з РФ. Також денонсовано 7 угод у рамках СНД та прийнято рішення щодо припинення чинності 2-х угод про міжрегіональне співробітництво.

Детальніше – на інфографіці.

Раніше ми писали в нашому дайджесті обіцянок Кабміну, як працювали міністри Гройсмана у квітні.

Також ми дослідили, що найбільше обіцянок українські політики дають у перший місяць каденції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: