Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 28 березня до 30 квітня 2019 року

Читать на русском

Продовжуємо відстежувати обіцянки політиків і чиновників. Сьогодні «Слово і Діло» розглянуло, як виконували обіцянки міністри Кабміну з кінця березня й протягом квітня 2019 року. За цей період члени уряду дали 52 нових обіцянки. Найбільше запевнень стосувалося інфраструктури (32%), соціального захисту та охорони здоров'я (по 16%), а також політики (15%). Крім нових обіцянок, чиновники провалили 8 обіцянок, які вони давали раніше, й виконали 22 наміри (вчетверо більше, ніж у березні).

У день роковин аварії на Чорнобильській АЕС, 26 квітня, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що планує в травні-червні 2019 року завершити реалізацію проекту «Укриття» над атомною станцією.

«Конфайнмент уже успішно пройшов 72 годинну експлуатацію. Проект готовий на 99%, плануємо завершити в травні-червні 2019 року», – заявив він.

Водночас у зоні відчуження Чорнобильської АЕС планується зведення вітрової електростанції. Таку обіцянку дав віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко на своїй сторінці в Facebook.

Також Володимир Гройсман пообіцяв виділити на 2020 рік 2,5 млрд грн на ремонт дороги Київ-Одеса.

«Ну, зараз це Київ-Одеса. Ми були на ділянці в Київській області, зараз Черкаська область. Там 45 і 15 – 60 кілометрів, тут 10 кілометрів. І фактично ми цього року зробимо близько 70 кілометрів. Наступний рік буде ще більш масштабним, буде 2,5 мільярди ресурсу для того щоб продовжувати ці роботи», – заявив Гройсман.

У планах прем'єра з часом забезпечити перехід шкіл на навчання в одну зміну.

Оновлення Угоди про асоціацію з ЄС найближчим часом у Верховній раді обіцяє ініціювати віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

«Ми будемо вносити найближчим часом, думаю, за два тижні, на розгляд парламенту оновлений 27 додаток до Угоди про асоціацію, який стосується енергетики», – заявила вона.

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що МОЗ не підписуватиме кошторис Одеського національного медичного університету за підписом самопроголошеного в. о. ректора університету Юрія Сухіна. Вона уточнила, що міністерство готове підписати необхідні документи про виплати студентам і працівникам університету, але лише за підписом уповноважених МОЗ осіб.

У справі про призупинення конкурсу на голову митниці буде подана апеляція. Таку обіцянку дала в квітні міністр фінансів України Оксана Маркарова.

Серед провалених обіцянок членів Кабміну кілька є в Гройсмана. Він запевнив, що ініціюватиме в Раді відставку деяких мерів за зрив опалювального сезону після того, як у Смілі не змогли вчасно включити опалення в міській лікарні та житлових будинках. Однак прем'єр так і не звертався до парламенту з приводу відставки когось із мерів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков провалив обіцянку трирічної давнини повністю перевести Національну гвардію України на контрактну основу комплектування. «З Національною гвардією ми взяли курс на повну контрактну ситуацію. Це не буде відбуватися відразу, це буде відбуватися дуже швидко», – заявив він.

Як повідомили «Слову і Ділу» в МВС, згідно з Концепцією розвитку Нацгвардії, до 2020 року перехід на її комплектування виключно контрактниками не передбачений. Навесні 2018 року призову до Національної гвардії підлягали 4 тис. осіб. Осінній призов мав би набрати до Нацгвардії 6 тис. 500 осіб. А весною 2019 року планувалося призвати 5 тис. 152 особи.

Уляна Супрун не виконала обіцянку в 2019 році проводити закупівлі ліків на світовому ринку через систему ProZorro через нове держпідприємство. «У березні 2019 року дія закону про співпрацю з міжнародними організаціями закінчиться й із цього року ми плануємо перевести на нове держпідприємство всі закупівлі», – заявила вона.

Однак закупівлі лікарських засобів і виробів медичного призначення за рахунок держбюджету із залученням спеціалізованих організацій продовжено ще на рік. Таке рішення закріплене прикінцевими положеннями в законі «Про держбюджет України на 2019 рік».

Серед понад два десятки виконаних обіцянок Кабміну є зобов'язання Гройсмана збільшити кількість міжнародних і внутрішніх авіарейсів. У жовтні 2018 року Brussels Airlines стала десятою новою авіакомпанією, яка зайшла до «Борисполя» протягом року, а загалом було забезпечене відкриття 48 нових маршрутів авіаперевезення.

В Україні почали виконувати регулярні польоти 5 нових іноземних авіакомпаній і почалася експлуатація 27 міжнародних повітряних ліній. Регулярні міжнародні польоти здійснювали 10 вітчизняних авіакомпаній до 46 країн світу.

Зубко впорався з обіцянкою, яку дав на початку року, про те, що найближчим часом у п'яти областях України почнеться тестування телемедицини в сільських амбулаторіях. Станом на 25 квітня телемедицину в тестовому режимі вже почали впроваджувати в Харківській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Полтавській та Рівненській областях.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми розбирались, як виконували обіцянки міністри Гройсмана в березні.

Також ми писали, що Гройсман піде на парламентські вибори зі своєю партією.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: