Дослідження: найбільше обіцянок українські політики дають у перший місяць каденції

Читать на русском

Обіцянки чиновників, як і інформаційні приводи, мають свою циклічність і часто починають сипатись як із рогу достатку перед черговими виборами або в зв'язку з кадровими зрушеннями. «Слово і Діло» подивилося, в які періоди президент України, спікери Верховної ради, а також голови фракцій давали найбільшу кількість обіцянок упродовж 2014-2019 років.

Аналітики видання відстежують обіцянки політиків з року в рік не заднім числом, а в режимі онлайн, збираючи докази з цитатами, що дозволяє з мінімальною похибкою визначити, які обіцянки були дані, в який період і який відсоток із них виконаний.

Великі надії: які глобальні обіцянки не виконала влада за п'ять роківПісля революції українці покладали особливі надії на нову владу. А політики направо й наліво роздавали потрібні обіцянки, щоб цим надіям відповідати

Як показав аналіз обіцянок керівництва країни за останні п'ять років, найбільше обіцянок політики/чиновники дають на початку каденції. Не став винятком і президент України Петро Порошенко. Пік його здатності обіцяти й запевняти припав на президентські вибори 2014 роки (25 обіцянок за місяць) і під час передвиборчої кампанії 2019 року (35 обіцянок за місяць).

Екс-прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк був призначений на посаду прем'єра 27 лютого 2014 року й уже наступного місяця дав рекордну для себе кількість обіцянок – 45 штук.

Його наступник Володимир Гройсман, прийшовши до Кабміну (14 квітня 2016 року), протягом квітня дав 75 обіцянок, набагато перевищивши кількість обіцянок Яценюка на початку каденції. Цікаво, що будучи спікером Верховної ради, Гройсман не був таким щедрим на обіцянки. Протягом першого місяця роботи (27 листопада 2014 року) як голова парламенту він дав лише одну обіцянку й узяв тривалу паузу. Наступні запевнення були озвучені спікером Ради Гройсманом уже в 2015 році й лише по чотири протягом місяця.

Раніше ми писали, хто з політиків наобіцяв більше за всіх за останні п'ять років.

Як працюють міністри Гройсмана, можна подивитися в нашому дайджесті обіцянок Кабміну за квітень 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: