Антимонопольний комітет відмовився розслідувати формулу «Роттердам плюс»

Читать на русском
Енергоатом зажадав від комітету розглянути справу про зловживання НКРЕКП при прийнятті формули. АМКУ відмовився.

Антимонопольний комітет (АМКУ) відмовився розглядати справу про можливе порушення конкурентного законодавства при прийнятті формули Роттердам+ на вимогу держкомпанії Енергоатом.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в листі АМКУ до державної компанії, копія якого є в розпорядженні Наших Грошей.

Що змінить скасування формули «Роттердам плюс»Верховна Рада включила до порядку денного поточної сесії законопроект №8626 про коригування формули Роттердам плюс.

Енергоатом вказав комітету на антиконкурентні дії Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у вигляді надання переваг окремим компаніям, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів.

Як зазначено в документі, за час дії постанови, з березня 2016-го до квітня 2019 року, частка Енергоатому на ринку генерації електроенергії зросла з 53% до 54%. При цьому тариф атомників зріс тільки із 47 до 57 копійок за кВт / год, тобто менш ніж на чверть. За той же період частка теплової генерації зменшилася з 32% до 30%, але тариф зріс з 88 до 177 копійок за кВт / год, тобто у два рази.

Приріст тарифу теплогенерації при падінні її частини виявився більш ніж у 10 разів більшим за приріст «атомного" тарифу, зазначається в матеріалі.

З наведених даних АМКУ зробив висновок, що за цей час на ринку не відбулося перерозподілу часток між учасниками ринку генерації.

Також АМКУ відзначив, що в постанові НКРЕКП №289 індикативну ціну вугілля визначають на підставі середньої ціни в портах Амстердам-Роттердам-Антеверпен за 12 місяців. У методиці, затвердженій постановою №990, ціна на ураномістку сировину визначається з довгострокових і короткострокових котирувань. З цього АМКУ робить висновок, що в зазначених документах однакові підходи і принципи до формування розміру паливної складової в тарифі на електроенергію.

Тому, незважаючи на різне зростання тарифів для виробників електроенергії, АМКУ зробив висновок про «відсутність негативного впливу постанови №289 на економічну конкуренцію», і на цій підставі відмовив Енергоатому в розгляді справи.

Нагадаємо, НАБУ розпочало розслідування про затвердження формули Роттердам+ членами НКРЕКП рік тому. На думку слідчих, дії чиновників призвели до економічно необґрунтованого збільшення ціни покупки електроенергії. Скандальну формулу планують скасувати влітку 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: