Нацкомісія ухвалила рішення щодо «Роттердам плюс»

Читать на русском
Скандальна формула ціноутворення на енергоносії перестане діяти вже влітку наступного року.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), на засіданні в четвер, 23 серпня, ухвалила рішення про скасування постанови «Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії», більш відомої під назвою «Роттердам плюс».

Рішення набуде чинності з початком дії нового ринку електроенергії, повідомляють «Українські новини».

Чи може НКРЕКП після відставки Вовка переглянути формулу Роттердам+?Президент України Петро Порошенко звільнив Дмитра Вовка з посади голови НКРЕКП. Про те, чи може новий склад НКРЕКУ переглянути скандальну формулу Роттердам +, розповіли експерти.

Як зазначається, визнається такою, що втратила чинність, ще низка нормативних документів, які раніше регламентували роботу української енергетики, – загалом 24 постанови. Це рішення НКРЕКП пояснює необхідністю впорядкування нормативної бази діяльності на ринку електричної енергії України та для забезпечення своєчасної імплементації норм закону України «Про ринок електричної енергії». Цей закон передбачає впровадження нової конкурентної моделі ринку, що включає низку сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

Документ запроваджує норми Третього енергетичного пакета ЄС, у тому числі в питанні поділу компаній за напрямками розподілу й передачі електроенергії.

Раніше голова НКРЕКП Оксана Кривенко запевнила, що тарифи на електроенергію будуть відносно стабільними до повного запуску ринку в липні 2019 року. За її словами, доти ціни для населення не зростатимуть, але згодом можливе здорожчання електроенергії.

Нагадаємо, рік тому Національне антикорупційне бюро почало розслідування після затвердження формули «Роттердам плюс» членами НКРЕКП. На думку слідчих, дії чиновників призвели до економічно необґрунтованого збільшення ціни купівлі електроенергії, але результатів розслідування досі немає.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: