Чи може НКРЕКП після відставки Вовка переглянути формулу Роттердам+?

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Ситуація зі звільненням Вовка затягувалася, причина - в процедурних моментах. У нас завжди складності, коли мова йде про якісь кадрові призначення, судові рішення та рішення де є процедура.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський, оцінюючи звільнення Дмитра Вовка з посади голови НКРЕКП.

«У нас чомусь процедура не вважається обов'язковою до виконання. Зараз, після відставки принципово нічого не змінилося. Вже працює відбіркова комісія, буде сформований новий склад, визначатися з новим главою повинні за процедурою. Поки комісія не запрацює - зберігається статус кво», - говорить Землянський.

Зараз немає тих, хто виграв і хто програв, працює Дюссельдорф+, Роттердам+, зазначив він.

«Вже після призначення можна буде робити оцінки. Новий склад НКРЕКП теоретично може переглянути формулу Роттердам+, але в такому випадку доведеться довго пояснювати все європейським чиновникам і МВФ», - підкреслив енергетик.

Новий ринок електроенергії: НКРЕКП затвердила кодекси та правилаНацiональна комiсiя держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) затвердила 3 кодекси та 3 правила, необхiднi для впровадження закону України про ринок електричної енергiї.

Як би ми не були проти формули Роттердам+, але вона відповідає вимогам європейської комісії, аргументував фахівець.

«Формула Роттердам+ дійсно прив'язана до ринкових індикаторів. Тому, тут ми в цілому принципово повинні змінювати підходи до тарифоутворення, в тому числі, і на вугілля», - зазначив він.

Експерт додав, щодо формул Дюссельдорф+ і Роттердам+ є принципова різниця.

«Роттердам+ стосується юридичних осіб. Це взаємини між виробниками і постачальниками вугілля. Якщо є претензії стосовно корупційних моментів розрахунку - це питання до правоохоронних органів. НАБУ цим займалося. Вони вимагали документи по Роттердам+», - розповідає енергетик.

Однак, за його словами, тут знову повинна бути дотримана процедура.

«Якщо є претензії до Роттердам + - вони повинні пройти процедуру. Просто говорити скасуйте формулу - не спрацює», - додав фахівець.

«Однак, шанс переглянути політику в енергетичній сфері можливий тільки після виборів. На сьогоднішній день, немає передумов, що принципово переглянуть ту систему, яка існує», - резюмував Валентин Землянський.

Як відомо, формулу Роттердам+ погодили якраз під час каденції Вовка.

Нагадаємо, ще в квітні минулого року Дмитро Вовк заявив, що президент України Петро Порошенко вже прийняв рішення про його звільнення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: