Формула «Роттердам плюс»: Ситник назвав суму можливих збитків

Читать на русском
У Національному бюро перебувають на фінальній стадії в розслідуванні скандальної формули Роттердам плюс.
Артем Ситник

Економічний звіт фахівців встановив суму коштів, отриманих у результаті необґрунтованого застосування «Роттердам плюс», в розмірі 15 мільярдів гривень.

Про це під час засідання на комітеті Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції заявив директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє «Слово і Діло».

За його словами, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), не співпрацює зі слідством і не видає добровільно документи. Директор НАБУ заявив, що після отримання цих документів стало зрозуміло, чому НКРЕКУ не хотіла їх видавати.

«Це не зовсім правда (щодо співпраці НКРЕКП з НАБУ – ред). Для того, щоб вилучити всі документи, які необхідні для встановлення об'єктивної істини в цій справі, був проведений обшук, а обшук – це не добровільна видача документів. До речі, ДТЕК добровільно видав документи, на відміну від НКРЕКП, і там документів набагато більше було ... Коли ми побачили ці документи, ми зрозуміли, чому НКРЕКП не хотіла їх видавати ... Днями отримали економічний звіт фахівців про те, що дійсно це був безпідставно застосований тариф «Роттердам плюс». Встановлена сума отриманих коштів у результаті необґрунтованого застосування цієї формули – це 15 мільярдів гривень», – підкреслив Ситник.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України

Водночас директор НАБУ додав, що для ухвалення остаточного рішення в цьому провадженні необхідно провести експертизу. Наразі питання проведення експертизи узгоджується з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Але для того, щоб ухвалити остаточне рішення в справі, необхідна експертиза. Наразі вирішується питання разом із прокурором САП про призначення експертизи, й після отримання її результатів буде ухвалене остаточне рішення. Тому що в справі, коли йдеться про певні збитки, призначення експертизи є обов'язковим. Окрім того, там є ще низка міжнародних правових доручень, відповіді на які також впливатимуть на остаточне рішення. Робота проведена. Фактично, ми зараз на фінальній стадії до остаточного рішення», – зазначив керівник Національного бюро.

Нагадаємо, НАБУ призначило експертизу в справі НКРЕКП і ДТЕК. Раніше Бюро почало розслідувати нову справу проти ДТЕК. Також детективи в справі «Роттердам плюс» вирішили перевірити рух коштів на рахунках фірм Ріната Ахметова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: