Полозов розповів про стан здоров'я трьох українських моряків

Читать на русском
Російський адвокат Микола Полозов розповів про стан здоров'я трьох поранених українських військовополонених моряків Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороки.
Ілюстративне фото.

Російський адвокат Микола Полозов розповів про стан здоров'я трьох поранених українських військовополонених моряків Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороки.

Як пише «Слово і Діло», про це Полозов повідомив журналістам на брифінгу в Гамбурзі після усних слухань у Міжнародному трибуналі ООН з морського права у справі про імунітети трьох українських військових кораблів і 24 членів їхніх екіпажів, повідомляє УНІАН.

Міжнародний трибунал: чим загрожує РФ та чи допоможе звільнити моряків10 травня відбудуться слухання в Міжнародному трибуналі з морського права щодо незаконного затримання Росією 24 українських моряків. Наскільки авторитетна ця інстанція та чи допоможе звільнити моряків, обговорили з експертами.

«У більшості військовополонених моряків стан задовільний. Між святами в Росії їх провідали консули і наші адвокати. Звичайно, у нас досі викликає побоювання стан здоров'я поранених військовополонених Андрія Ейдера, Андрія Артеменка і Василя Сороки. У Василя Сороки зняли гіпс з руки, але функція руки так і не відновилася. В умовах слідчого ізолятора йому не надають належною мірою реабілітацію, відновлення функції руки», - заявив Полозов.

«Крім того, ми наполягаємо на тому, щоб стосовно двох інших військовополонених поранених Андрія Артеменка і Андрія Ейдера було проведено додаткове незалежне обстеження, оскільки у них залишаються не витягнуті осколки в тілах. Поки що ці дії російська влада не виконує», - зазначив адвокат.

При цьому українських медиків до військовополонених не допускають. Водночас проводяться активні слідчі дії щодо українських моряків. Полозов додав, що аж до вчорашнього дня російські слідчі знайомили адвокатів і військовополонених з новими постановами про призначення експертизи, так звані ситуаційні експертизи.

За його словами, у другій половині травня планується проведення слухань в апеляційній інстанції на продовження запобіжного заходу за заявами, поданими у квітні. Крім того, сторона захисту очікує, що в другій половині травня відбудеться ознайомлення військовополонених і адвокатів з уже проведеними експертизами.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року у Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери «Бердянськ» та «Нікополь», а також буксир «Яни Капу» з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя. Троє українських моряків під час атаки росіян зазнали поранень.

«Суди» у Криму заарештували 24 українських військових, їх було перевезено до російського СІЗО «Лефортово».

Полоненим українцям пред'явили звинувачення за ч.3 ст.322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до 6 років позбавлення волі.

Вчора трибунал ООН завершив слухання в справі українських моряків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: