Міжнародний трибунал: чим загрожує РФ та чи допоможе звільнити моряків

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Це трибунал, який грає роль третейського судді, щой розбирає спори. Його рішення не є обов'язковими до негайного виконання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» повідомив голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

«Трибунал ухвалює рішення, на підставі яких потім на двосторонній основі ухвалюються інші судові рішення та позови. В цій ситуації рішення трибуналу просто показують напрямок розвитку ситуації. У цього міжнародного трибуналу, на відміну від Гаазького, немає такого поняття, як своя в'язниця, свої репресивні органи», – зазначив Грабський.

Він уточнив, що в морському праві розглядаються питання, пов'язані з економічними процесами, незаконними діями однієї держави проти іншої й саме те, що стосується порушення норм і правил ведення морської торгівлі, водних, морських ресурсів.

«Немає кодексу, в якому йшлося б про те, що за цією статтею може бути ухвалене якесь рішення. Тоак само, як у суді з прав людини ухвалюється рішення про певні виплати, а держава вже ухвалює рішення – виплачувати чи ні. Тобто це радше консультативний орган», – підкреслив він.

Однак слухання для України дуже важливі з точки зору того, що в цивілізованому світі діє правило поваги рішення будь-якого суду, особливо міжнародного. Всі чудово розуміють, що в будь-якому конфлікті сторони використовують усі припустимі, а іноді й неприпустимі методи для ухвалення рішення, додав він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

«Суд є знаряддям, яке дозволяє вирішити питання, навіть якщо сили суперників нерівнозначні, як у нашому випадку. Потрібно розуміти економічний потенціал РФ і України. Наразі це орган, який захищає слабкого й додає, напевно, моральної впевненості», – пояснив Грабський.

Інший аспект, на який експерт звернув увагу, полягає в тому, що висновки такого міжнародного трибуналу дозволяють сформулювати й використовувати його як кейс в інших судових розглядах. Крім того, посилання на рішення такого трибуналу дозволяє діяти Україні в напрямку створення нового пакета санкцій проти РФ.

«Так, цей трибунал, на відміну від Гаазького, не є каральним органом, його рішення не можуть бути обов'язковими, але вони дуже важливі в моральній та опосередковано в економічній сфері діяльності. Тепер на запитання, чому запроваджуються економічні санкції, можна відповісти, що є рішення трибуналу, згідно з яким одна зі сторін визнана неправою. Тут дуже важливо розуміти, що саме неправою, а не невинуватою», – наголосив він.

За його словами, це не дає права, наприклад, заарештовувати судна РФ у портах. Рішення трибуналу має рекомендаційне значення, воно не зобов'язує сторони конфлікту до негайних дій.

«Будь-яка спроба заарештувати судно розглядатиметься як акт агресії проти держави, що брала участь у процесі. Можуть бути непередбачені наслідки, аж до застосування зброї», – уточнив фахівець.

Це перше слухання, й залежно від його складності можуть ухвалити рішення про додаткові засідання, додав він.

«Так, звичайно, рішення можуть ухвалити й за один день, але якщо випадок потребує ще розглядів, то будуть додаткові слухання», – резюмував Сергій Грабський.

Нагадаємо, 9 квітня 2019 року, будучи кандидатом у президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Як відомо, українські моряки потрапили в полон у РФ після російської агресії в Керченській протоці 25 листопада 2018 року, троє з них отримали поранення. У РФ моряків звинуватили в незаконному перетині кордону. Українці своєї провини не визнають і вважають себе військовополоненими. Всі моряки перебувають у СІЗО на час проведення російського слідства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: