У морському трибуналі ООН заперечили звинувачення РФ проти українських суден (доповнено)

Читать на русском
У Міжнародному трибуналі ООН з морського права заперечили твердження Росії щодо нібито провокативної поведінки українських суден біля Керченської протоки 25 листопада.

У Міжнародному трибуналі ООН з морського права заперечили твердження Росії щодо нібито провокативної поведінки українських суден біля Керченської протоки 25 листопада.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив адвокат Джонатан Гімблет під час слухань щодо захоплення українських моряків Росією у Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі, інформує ЄП.

Міжнародний трибунал: чим загрожує РФ та чи допоможе звільнити моряків10 травня відбудуться слухання в Міжнародному трибуналі з морського права щодо незаконного затримання Росією 24 українських моряків. Наскільки авторитетна ця інстанція та чи допоможе звільнити моряків, обговорили з експертами.

Гімблет відкинув російські звинувачення, що українські кораблі нібито «таємно вторглися» в російські територіальні води. Він зазначив, що раніше українські судна вже проходили Керченську протоку і все миналось без інцидентів.

«За два місяці до того інші українські судна проходили аналогічним маршрутом - з української Одеси до українського Бердянська», - зазначив Гімблет, продемонструвавши мапу маршруту.

Окремо він заперечив, що на борту бронекатера «Нікополь» нібито виявили документи, згідно з якими українські екіпажі мали наказ саме приховано пройти через Керченську протоку.

Крім того, Гімблет спростував російське звинувачення щодо «провокативних дій» українських суден, що нібито «Нікополь» та «Бердянськ» були у стані бойової готовності і загрожували російським суднам.

«Припущення, що ці два маленькі і легкоозброєні катери могли створювати загрозу… не викликають довіри», - сказав Гімблет.

Також адвокат вказав на те, що РФ сама перекрила Керченську протоку, розмістивши там танкер.

«Навіть якби ці звинувачення були правдивими, а це не так, факти свідчать про чітке порушення Росією Конвенції (ООН з морського права)», - додав адвокат.

Нагадаємо, у п’ятницю, 10 травня, у Міжнародному трибуналі ООН з морського права в Гамбурзі розпочалися відкриті слухання у справі нападу РФ на українські кораблі та захоплення українських моряків.

Під час слухань Україна звинуватила РФ у порушенні імунітету військових кораблів.

У рамках поданої скарги Україна вимагає застосувати тимчасові заходи щодо РФ з метою звільнення українських військових та кораблів.

За підсумками сьогоднішнього засідання трибунал не виноситиме рішення. Очікується, що рішення може бути ухвалене приблизно за два тижні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: