Звільнення моряків: подробиці щодо першого засідання трибуналу ООН

Читать на русском
Слухання Міжнародного трибуналу з морського права за позовом України проти РФ у справі про незаконне затримання 24 моряків триватимуть три години.
Ілюстративне фото.

Слухання Міжнародного трибуналу з морського права за позовом України проти РФ у справі про незаконне затримання 24 моряків триватимуть три години.

Як пише «Слово і Діло», про це у Facebook повідомила заступниця глави МЗС, голова делегації України в Міжнародному трибуналі Олена Зеркаль.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Вона зазначила, що підготовка до слухань займає набагато більше часу, ніж власне судове засідання.

«У міжнародному публічному праві, можливо, як ніде інде, важливою є майстерність аргументів, виваженість і логічність позицій. Кожен документ, кожен виступ і кожне слово, артикль, кома, зноска - буквально все важить і може стати вирішальним. І не важливо, чи мова йде про виступ, письмовий документ, чи один з сотень додатків до документів», - написала Зеркаль.

Голова делегації України в Міжнародному трибуналі підкреслила, що РФ протидіє спробам Києва довести, що моряків захопили й утримують незаконно.

За словами Зеркаль, на засіданні 10 травня на підтримку України виступатимуть представники юридичної компанії Covington & Burling Марні Чік і Джонатан Гімблет, генсек Гаазької академії міжнародного права професор Жан-Мюрік Тювенін, арбітр у трибуналах з морського права професор Альфред Соонс.

У червні до слухань приєднається Стерлінгський професор міжнародного права Єльського університету Гарольд Коу.

Нагадаємо, слухання за позовом України проти РФ у справі про незаконне затримання 24 моряків відбудуться 10 травня в Гамбурзі.

Україна розраховує, що Міжнародний трибунал з морського права в Гамбурзі прийме її аргументи у справі незаконно затриманих у Керченській протоці 24 моряків, після чого Росія буде змушена виконати це рішення.

Раніше спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер розповів про варіант обміну полоненими між Україною і Росією.

Як відомо, українські моряки потрапили в полон в РФ після російської агресії в Керченській протоці 25 листопада 2018 року, троє з них отримали поранення. В РФ моряків звинуватили у незаконному перетині кордону. Українці своєї провини не визнають та вважають себе військовополоненими. Всі моряки перебувають в СІЗО на час проведення російського слідства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: