Зеркаль: Росії давали можливості для вирішення спору дипломатичними засобами

Читать на русском
Україна надала Росії всі можливості для вирішення дипломатичними засобами спору щодо захоплення українських військових кораблів у Керченській протоці, а також українських моряків.

Україна, відповідно до ст. 33 Статуту ООН, надала Росії всі можливості для вирішення дипломатичними засобами спору щодо захоплення українських військових кораблів у Керченській протоці, а також українських моряків.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила представник України Олена Зеркаль під час свого виступу в Міжнародному трибуналі з морського права, повний текст якого оприлюднений на її сторінці в Facebook.

Міжнародний трибунал розпочав слухання в справі українських моряків у РФ – онлайн-трансляціяМіжнародний морський трибунал з морського права проводить слухання за позовом України про тимчасові заходи щодо РФ для звільнення захоплених українських моряків і кораблів.

«Україна невідкладно після цього затримання почала спрямовувати всі свої зусилля на вирішення цієї ситуації. У дусі статті 33 Статуту ООН ми надали Росії всі можливості для вирішення спору дипломатичними засобами. Ми працювали на багатьох міжнародних майданчиках, щоб змусити Росію дотримуватись своїх міжнародно-правових зобов’язань. Але ми, на жаль, не змогли досягти позитивного результату після кількох місяців виснажливої роботи», - зазначила Зеркаль.

Тому українська сторона була вимушена звернутись до судових процедур вирішення спору. Зеркаль зазначила, що Росія проігнорувала не тільки запити України, а й численні заклики міжнародної спільноти, наполягаючи на тому, що її дії виправдані її національним законодавством та Конвенцією ООН з морського права.

Україна звернулася до Трибуналу з проханням невідкладного захисту від шкоди, яка триває, передбаченого статтями 32, 58, 95 і 96 Конвенції та звичаєвими принципами міжнародного права.

Як повідомлялося, Міжнародний трибунал з морського права розпочав засідання щодо українських полонених моряків.

Як відомо, українські моряки потрапили в полон в РФ після російської агресії в Керченській протоці 25 листопада 2018 року, троє з них отримали поранення. В РФ моряків звинуватили у незаконному перетині кордону. Українці своєї провини не визнають та вважають себе військовополоненими. Всі моряки перебувають в СІЗО на час проведення російського слідства.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: