У Раді збирають підписи за відставку Парубія. Які мотиви та чому це показово?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій
Дмитро Купираполітолог

Ніхто не знає, скільки парламентарів кажучи перефарбуються в інший колір. Від цього, мабуть, і залежатиме, чи знайдуть потрібні 150 підписів для відставки Парубія.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Агентства моделювання ситуацій, політолог Віталій Бала.

«Усе залежатиме від того, скільки політичних пристосуванців зараз буде. Тому саме ініціатива збору підписів за відставку голови парламенту Андрія Парубія буде якраз показовою. Це продемонструє українцям, скільки народних депутатів у ВР, які насправді думають лише про себе, а не про державні справи. До того ж показовим буде те, скільки знайдеться підписантів і скільки за це проголосують», – зазначив Бала.

На його переконання, те, що зараз ініціюють можливу відставку Парубія таким чином, пов’язане лише з одним бажанням – достроково розпустити Раду.

«Це намагання запустити розпуск Ради, адже саме спікер визначає, коли буде інавгурація», – уточнив він.

За яких умов можуть достроково розпустити Верховну радуСлово і Діло подивилося в Конституції, за яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду України.

Однак незрозуміло, якою логікою керуються при цьому, тому що потрібно буде обрати нового спікера, додав експерт.

«Чи знайдуться голоси за нового спікера, невідомо. Виконуватиие обов’язки тим часом Ірина Геращенко. Тому в цей період нічого принципово не зміниться й нічого із задуманих планів реалізувати буде не можна», – констатував він.

Тому перед тим, як когось знімати з посади, потрібно продумати, чи буде на його місце можливість когось поставити, й стосується це не лише голови ВР, підкреслив Бала.

Своєю чергою політичний аналітик Дмитро Купира зазначив, що за законодавством є чіткі повноваження президента на розпуск парламенту. Зокрема, коли неможливо ухвалити рішення протягом 30 днів, неможливо зібрати коаліцію протягом 30 днів, неможливо ухвалити склад уряду впродовж 60 днів.

На його думку, сценарій дострокового розпуску малоймовірний.

Відзначимо, сам спікер ВР Андрвй Парубій заявив, що готовий піти з посади після ухвалення «мовного» закону.

Які є підстави для розпуску парламенту та чому це можливо лише до 27 травня, а також чому інавгурація новообраного президента може затягуватися – за посиланням.

Детальніше про умови, за яких може відбутися достроковий розпуск Ради, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: