За яких умов можуть достроково розпустити Верховну раду

Читать на русском

Окружний адміністративний суд вимагає від Верховної ради документального підтвердження існування коаліції, в разі його відсутності парламент можуть розпустити. У штабах обох кандидатів у президенти обговорюється можливість дострокових виборів, щоправда, ані у Володимира Зеленського, ані у Петра Порошенка нічого конкретного не гвоорять. «Слово і Діло» розібралось, які для цього необхідні умови.

Згідно з Конституцією України, повноваження Ради можуть припинити достроково, якщо протягом місяця не сформована коаліція, а також якщо протягом 30 днів однієї сесії парламенту не можуть розпочатися пленарні засідання. Є ще варіант, якщо народні депутати відправляють у відставку Кабінет міністрів і протягом 60 днів після цього новий склад уряду не затверджений.

Проте є нюанси. Варіант із розпуском Ради неможливий у разі, якщо до кінця каденції чинного президента залишилося півроку або менше. Така ж умова прописана й для парламенту, тому якщо відштовхуватися від закону, розпустити його можна до 27 травня.

Нагадаємо, «Слово і Діло» запитало експерта з конституційного права Богдана Бондаренка про дострокові вибори парламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: