Позов НАБУ щодо дарування Біленьким майна повернули до Печерського суду

Читать на русском
Апеляційний суд столиці погодився з Національним бюро і повернув його позов на розгляд Печерського райсуду.

Суд повернув позов Національного антикорупційного бюро про визнання недійсними договорів дарування підозрюваним Олексієм Біленьким своїй дочці Анастасії Низенко майна назад до Печерського районного суду міста Києва.

Таке рішення 10 квітня ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду за результатами розгляду скарги НАБУ, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, Біленького підозрюють у причетності до заволодіння коштів державного підприємства «Укрзалізничпостач». Водночас сам він переховується за кордоном в Болгарії, проте місцеві правоохоронці не хочуть видавати Біленького.

Раніше журналісти «Наші гроші» писали, що перед підписанням підозри Біленькому той встиг подарувати частину майна своїй дочці. Зокрема, 18 жовтня 2016 року нотаріус оформила на Анастасію Низенко 8 земельних ділянок у селі Рожни Броварського район загальною площею 7,9 га. Вже 4 листопада 2016 року на дочку Біленького оформили таку нерухомість: восьмикімнатну квартиру в Києві загальною площею 607 кв. м на вулиці Грушевського, 9А (така квартира може коштувати близько $2 мільйонів); шестикімнатну та п'ятикімнатну квартири загальною площею 170 і 174 кв. м у Києві в провулку Козловського Івана, 5; двокімнатну та трикімнатну квартири площею 143 і 252 кв. м в Києві на вулиці Кудрявській, 13-19.

7 листопада нотаріуси оформили ще 13 договорів дарування Анастасії Низенко на шість машиномісць на першому рівні підземної парковки житлового будинку на вул. Грушевського, 9 у Києві; два машиномісця в підземному паркінгу на вул. Кудрявській, 13-19 у Києві; одне машиномісце в підземному паркінгу на Кловському узвозі, 5 у Києві; два машиномісця на парковці будинку на бульварі Лідерсівському, 5 в Одесі; квартиру площею 71 кв. м у Білій Церкві Київської області за адресою бульвар Олександрійський, 7; нежитлові приміщення площею 400 кв. м у Києві.

Також 8 листопада нотаріус оформив ще шість подарунків дочці Біленького: дві квартири загальною площею 35 і 184 кв. м в Білій Церкві; дві трикімнатні квартири загальною площею 175 і 219 кв. м в Одесі на бульварі Лідерсівському, 5; дві земельні ділянки загальною площею 0,4 га в Білій Церкві для розміщення комплексу сервісного обслуговування з магазинами, готелем, центром дозвілля, офісними приміщеннями та автозаправною станцією.

Ще одну квартиру площею 81 кв. м у Києві на вул. Кудряшова, 18 Низенко отримала в подарунок уже 6 грудня, після того як її батькові офіційно оголосили підозру.

В зв'язку з цим детективи НАБУ подали позов про визнання цих договорів даруванні недійсними до Печерського райсуду Києва. Проте Печерський суд передав позов до Броварського міськрайонного суду Київської області. Не погоджуючись з таким рішенням НАБУ подало апеляційну скаргу. Вивчивши апеляцію, судді її задовольнили і повернули позов до Печерського суду. Колегія суддів вказала, що Печерський суд неправильно застосував правила виключної підсудності. Судді пояснили, що з урахуванням частини 1 статті 30 ЦПК України спір має розглядатися за місце знаходженням об'єкта, вартість якого є найвищою, а не переважної кількості спірного майна.

Нагадаємо, суд заарештував болгарське майно Біленького.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: