НАБУ перевіряє причетність екс-радника Ложкіна та нардепа від БПП до розкрадань на залізничних тендерах

Читать на русском
Детективи Антикорупційного бюро вважають, що знайшли організаторів і фінансистів схеми розкрадання коштів УЗ через держзакупівлі.

Детективи Національного антикорупційного бюро підозрюють народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» та колишнього позаштатного радника глави Адміністрації президента в причетності до розкрадання державних коштів «Укрзалізниці» через тендери.

Про це йдеться в одному з рішень Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

«НАБУ в ході досудового розслідування встановлено причетність інших осіб до скоєння вказаних злочинів. Зокрема, встановлено, що допомогу та сприяння особі №3 в організації скоєння кримінальних злочинів надавав бізнес-партнер особи №3 – народний депутат особа №9 і колишній позаштатний радник глави Адміністрації президента особа №10. Так, особа №9, будучи бізнес-партнером особи №3, профінансувала злочин у 2015 році та на вищому рівні вступила в злочинну змову з особою №10, яка здійснювала нагляд за діяльністю УЗ і за результатами змови надала вказівки особі №6, директору ДП «Укрзалізничпостач» на той час, забезпечити перемогу ТОВ «Інкомм» у конкурсних торгах», – йдеться в клопотанні детектива Бюро.

Згідно з версією слідства, вказаний нардеп контролював групу підприємств, серед яких ТОВ «Солар-Скай». Це підприємство за викритою схемою перерахувало понад 27 мільйонів гривень як безвідсоткову фінансову допомогу невідомій особі, якій підконтрольне ТОВ «Інкомм». Зазначені кошти були використані «Інкоммом» для здійснення передоплати ПАТ «Дружківський завод металевих виробів» за метизну продукцію, яка в подальшому за завищеними цінами була поставлена ​​ДП «Укрзалізничпостач».

«Також нардеп вступив у злочинну змову з фінансовим директором контрольованої групи підприємств особою №11, яка з метою підготовки скоєння злочинів, координації злочинних дій і вирішення поточних злочинних питань постійно контактувала з особою №4, фінансовим директором контрольованої особою №3 групи підприємств, і погоджувала з ним фінансові питання скоєння злочинів, предмет заволодіння, розподіл коштів, отриманих злочинним шляхом, а також зі злочинною метою використовував власні знайомства в «Укрзалізниці», – вважають у НАБУ.

У клопотанні детектив Бюро просив суд надати доступ до інформації про з'єднання абонентських номерів, що належать зазначеному нардепу, директору ТОВ «Солар-Скай» і ще одному фігуранту провадження. Суд задовольнив клопотання НАБУ і надав їм доступ до речей і документів - інформації про з'єднання абонентського номера, в тому числі дати та часу з'єднань, тривалості з'єднань, напрямку з'єднань (вхідний, вихідний), абонентський номер кореспондента, реквізити базової станції оператора мобільного зв'язку, через яку відбувалися з'єднання (LAC/СID), ідентифікатор (IMEI) засобу мобільного зв'язку, в якому використовувалась сім-карта абонента, а також до відомостей про факти, способи, джерела (в тому числі: скретч-карти, інтернет-поповнення, електронні гаманці, банківські карти, інше) та історію оплат (поповнень рахунку).

За інформацією джерел «Слова і Діла» в правоохоронних органах, йдеться, швидше за все, про нардепа від БПП Валерія Іщенка та колишнього позаштатного радника глави АП, ресторатора Михайла Бейліна. Як стверджує джерело, прямі докази причетності вищевказаних осіб наразі відсутні.

Нагадаємо, про вплив екс-радника Ложкіна на призначення в УЗ заявляв колишній заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.

Раніше НАБУ викрило злочинну схему в «Укрзалізниці» щодо держзакупівель метизної продукції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: