Холодницький місяць не підписував підозру в «метизній справі» – ЗМІ

Читать на русском
Головний антикорупційний прокурор затягував підписання підозри фігуранту метизної справи УЗ.
Олексій Біленький

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький понад місяць не підписував підозру бенефіціару групи компаній «Інкомм» Олексію Біленькому, дозволивши йому переоформити майно на дочку.

Про це йдеться в матеріалі «Наші гроші», повідомляє «Слово і Діло».

Йдеться про так звану «метизну справу». Згідно з матеріалами провадження, державне підприємство «Укрзалізничпостач» у 2014-2015 роках у групи компаній «Інкомм» закуповувало метизну продукцію за завищеними цінами. «Укрзалізничпостач» тоді очолював Євген Хорощак.

У жовтні 2016 року детективи НАБУ вирішили, що зібрали достатньо доказів проти безпосередніх організаторів схеми Хорощака та Біленького, й склали проекти підозр, які збиралися оголосити цим громадянам в один день. Річ у тім, що за підозрою відразу виписують фабулу злочину й вказують інших фігурантів. Тобто, якщо оголосити її одному з фігурантів, то він зможе через адвокатів попередити інших. Ті, своєю чергою, зможуть втекти або знищити докази. Щоб цього не сталося, детективи НАБУ й вирішили оголошувати підозру ключовим фігурантам в один день.

Детективи НАБУ в жовтні 2016 року передали абсолютно симетричні проекти підозр прокурору САП, який здійснював процесуальне керівництво в справі. Той передав проекти Холодницькому для остаточного затвердження. Однак керівник САП спочатку підписав лише одну підозру – колишньому директору «Укрзалізничпостачу» Хорощаку.

У матеріалі наголошується, що детективи оголосили підозру Хорощаку 26 жовтня 2016 року. А підозру Біленькому оголосили лише 30 листопада 2016 року. Тобто підозра бізнесмену пролежала в офісі Холодницького зайвий місяць. Сам Біленький втік з України до Болгарії ще влітку після затримання детективами НАБУ його фінансового директора.

Справа «Укрзалізничпостача»: суд заарештував низку нерухомостіАнтикорупційні прокурори домоглися арешту нерухомості одного з ключових підозрюваних у справі поставок болтів і гайок для скріплення колій.

За даними реєстру майнових прав на нерухомість, у цей період між підозрами одна з дочок Біленького Анастасія Низенко почала отримувати в подарунок багато нерухомості, щойно проект підозри на її батька потрапив до САП. 18 жовтня 2016 року нотаріус оформила на Анастасію Низенко 8 земельних ділянок у селі Рожни Броварського район загальною площею 7,9 га. 4 листопада 2016 року на дочку Біленького оформили таку нерухомість: восьмикімнатну квартиру в Києві загальною площею 607 кв. м на вулиці Грушевського, 9А (така квартира може коштувати близько $2 мільйонів); шестикімнатну та п'ятикімнатну квартири загальною площею 170 і 174 кв. м у Києві в провулку Козловського Івана, 5; двокімнатну та трикімнатну квартири площею 143 і 252 кв. м в Києві на вулиці Кудрявській, 13-19.

Уже 7 листопада нотаріуси оформили ще 13 договорів дарування Анастасії Низенко на шість машиномісць на першому рівні підземної парковки житлового будинку на вул. Грушевського, 9 у Києві; два машиномісця в підземному паркінгу на вул. Кудрявській, 13-19 у Києві; одне машиномісце в підземному паркінгу на Кловському узвозі, 5 у Києві; два машиномісця на парковці будинку на бульварі Лідерсівському, 5 в Одесі; квартиру площею 71 кв. м у Білій Церкві Київської області за адресою бульвар Олександрійський, 7; нежитлові приміщення площею 400 кв. м у Києві.

Також 8 листопада нотаріус оформив ще шість подарунків дочці Біленького: дві квартири загальною площею 35 і 184 кв. м в Білій Церкві; дві трикімнатні квартири загальною площею 175 і 219 кв. м в Одесі на бульварі Лідерсівському, 5; дві земельні ділянки загальною площею 0,4 га в Білій Церкві для розміщення комплексу сервісного обслуговування з магазинами, готелем, центром дозвілля, офісними приміщеннями та автозаправною станцією.

Ще одну квартиру площею 81 кв. м у Києві на вул. Кудряшова, 18 Низенко отримала в подарунок уже 6 грудня, після того як її батькові офіційно оголосили підозру.

Водночас детективам НАБУ вдалося накласти арешт на частину подарунків дочки Біленького, датованих 18 жовтня, 8 листопада й частково 4 листопада. Однак усе, що було оформлене 7 листопада й частково 4 листопада (згідно з реєстром судових рішень) – машиномісця та квартира на Грушевського, – поки арештом у реєстрі не марковане.

Нагадаємо, суд заарештував болгарське майно Біленького.

Раніше НАБУ завершило розслідування щодо бенефіціара групи компаній «Інкомм».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: