Порошенко обіцяє ліквідувати посаду голови ОДА, хоча раніше його фракція провалила цей намір

Читать на русском
Під час монодебатів на НСК Олімпійський Порошенко пообіцяв замінити голів ОДА префектами й запевнив, що голови ОДА призначатимуться з лідерів об'єднаних громад.
Слово і Діло

Під час виступу на НСК «Олімпійський», де 14 квітня за запрошенням Петра Порошенка мали б відбутися дебати двох кандидатів у президенти, чинний глава держави, спілкуючись із журналістами, дав декілька обіцянок. «Слово і Діло» ретельно зафіксувало всі. Зокрема, Порошенко пообіцяв, що замість голів обласних держадміністрацій з’являться префекти.

«Одразу ж після президентських виборів я буду ініціювати зміни до Конституції, де посади голів обласних державних адміністрацій будуть ліквідовані. Бо це є продовження реформи децентралізації. А будуть префекти з більшими й меншими функціями. Виконавча влада передається громадам і це реалізація реформи, в яку три, чотири, п’ять років тому ніхто не вірив. А контрольні функції, в тому числі й контроль суверенітету та територіальної цілісності держави, залишається у префектів», – заявив Порошенко.

Щоправда, президентська партія вже давала таку обіцянку чотири роки тому, але не виконала її. «Слово і Діло» нагадує, що під час позачергових парламентських виборів у 2014 році в програмі БПП зазначалося: «Має відбутися децентралізація влади. Громадяни на місцях мають отримати більше прав і коштів на реалізацію повноважень. Виконавча влада на місцях належатиме не призначеним згори «губернаторам», а виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми».

Нагадаємо, що 9 листопада 2017 року Верховна рада ухвалила за основу та в цілому проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби». Цей документ вивів із-під дії закону про держслужбу всіх голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів райдержадміністрацій. Були скасовані конкурси, якими їх призначали.

Голови державних адміністрацій знову почали призначатися виключно президентом України, що перекреслює передвиборчі наміри народних депутатів від фракції БПП.

Цікаво, що під час прес-конференції на НСК «Олімпійський» Порошенко озвучив ще одну обіцянку, яка суперечить наміру ліквідувати посади голів ОДА. Президент заявив: «Щодо голів ОДА сказав, що ми будемо піднімати їх із лідерів об'єднаних громад. Особливо там, де результати виборів є сигналом того, що ми маємо посилити вертикаль».

Раніше ми разом з експертами розбирали обіцянки з передвиборчої програми кандидата в президенти Петра Порошенка й дивились, яким із них не судилося здійснитися.

Такий самий розбір обіцянок ми зробили й щодо програми другого кандидата в президенти Володимира Зеленського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: