ДБР розслідує можливі зловживання НАБУ в «справі Гладковського»

Читать на русском
Новий правоохоронний орган перевіряє можливі факти неправомірних дій керівництва Національного бюро під час слідства у справі ХБТЗ.

Слідчі Державного бюро розслідувань перевіряють можливі зловживання Національного антикорупційного бюро під час слідства в кримінальному провадженні щодо поставок далекомірів на Харківський бронетанковий завод, до яких може бути причетний син колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони Ігор Гладковський.

Про це йдеться в ухвалі Печерського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як зазначається в рішенні, ДБР перевіряє факти того, що службові особи НАБУ, використовуючи своє службове становище усупереч інтересам служби, умисно приховали листування іншого фігуранта справи Андрія Рогози, яке НАБУ отримало із Головної військової прокуратури. Вказане листування містилося на 87 сторінках, які військові прокурори виділили з іншого кримінального провадження. Слідчий ДБР у клопотанні вказував, що цими листуваннями підтверджується факт заволодіння службовими особами різних суб'єктів господарювання коштами підприємств, що входять до складу ДК «Укроборонпром», зокрема Харківського бронетанкового заводу, яке розслідує НАБУ. У ДБР вважають, що службовці НАБУ протягом двох років з метою нібито держання будь-якої неправомірної вигоди не проводили жодних слідчих (розшукових) дій та інших заходів, спрямованих на здобуття доказів та притягнення винних до кримінальної відповідальності. Так, у вказаному провадженні попередня кваліфікація за частиною 2 статті 364 (зловживання службовим становищем) і ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди) Кримінального кодексу України.

Слідчий ДБР додав, що супровідним листом головного військового прокурора Анатолія Матіоса на адресу НАБУ надійшло 87 аркушів, виділених з кримінального провадження і на яких містилося листування Рогози. Згідно з додатками до листа, на ньому стоїть вхідний штамп НАБУ, а вказані матеріали зареєстровані в системі електронного документообігу АСКОД, про що свідчить витяг з відповідної системи. Після чого перший заступник директора НАБУ Гізо Углава на зазначений супровідний лист накладено резолюцію «керівнику Головного підрозділу детективів НАБУ Андрія Калужинському прошу вивчити та доповісти». Своєю чергою Калужинський доручив вивчити ці матеріали детективу.

Також у ДБР нагадали журналістське розслідування Bihus.info щодо «зливу» низки справ про корупцію в «Укроборонпромі», в тому числі ХБТЗ. Зі змісту розслідування вбачається, що Андрій Рогоза, фактичний контролер ТОВ «Оптимумспецдеталь», та Віталій Жуков обговорюють нібито підготовку та передачу грошових коштів як неправомірної вигоди службовим особам правоохоронних органів, у тому числі НАБУ, за нездійснення слідчих дій у провадженнях щодо корупція в Укроборонпромі. Так, у цьому сюжеті наводяться факти спілкування між ймовірними фігурантами справи та працівниками НАБУ за допомогою месенджеру WhatsApp.

Крім того, в ДБР встановили, що на адресу НАБУ від Державної фінансової інспекціх в Харківській області надійшов лист про результати ревізії ХБТЗ, відповідно до якого ревізію встановлено фінансових порушень на майже 18 млн грн. Однак, вказує слідчий ДБР, достовірно знаючи про наявність вказаного акту жодних правових заходів детективами НАБУ, ймовірно вжито не було, в тому числі призначення судово-економічного або іншого експертного дослідження.

У зв'язку з цим ДБР просило суд призначити експертизу, на вирішення якої поставити питання про підтвердження або спростування результатів ревізії аудиторами ХБТЗ. Зокрема, слідчий просив встановити ринкову вартість поставлених на завод далекомірів. Суд клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розпочало службову перевірку через листування працівників Бюро з Рогозою. Також у НАБУ допитали «агента» Євгена Шевченка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: